B_Petra értékelése


B_Petra>!
Robin Hobb: Az arany Bolond I-II.

Érezted már, hogy az árral szemben úszol? Én most pont azt érzem. Próbálok visszatérni a napi rutinhoz mint Fitz edzés, tanulás, oktatás, intrikák, gyereknevelés, emberi kapcsolatok csak az univerzum más, meg talán az, hogy engem elkerül az életveszély, de nála nyitva vannak a kocsmák. De ez még nem jelenti azt, hogy ebből regényt kellene irni.
Ilyen borzalmasan unalmas nagyon szépen megkomponált semmit régen olvastam. Érzem én, hogy egyedül vagyok a véleményemmel az előttem szólók 5 csillaga fényesebb, de őszintén az első 500 oldal után még reménykedtem, hogy ez csak a bevezető, de mikor az események nevezzük nevén a gyereket egy istállói csetepatéban teljesednek ki, feladtam. Bele kell törődni ez egy nagyon unalmas középső kötet, és hiába irom le mentő övként, hogy ebben a részben kovácsolódnak össze, megalakul a mesterség team, politikai lépések és ellenlépések is helyet kapnak, megtörténik a kihivás, Kötelesség elindulhat élete kalandján, titkos tetoválások, egzotikus idegenek, emlités a bűvös halyokról, a Hat Hercegség nem a világ közepe és érdekesebb szomszédok is feltünnek, a narcseszka (ez a legjobb szó a könyvben, angolul aki olvasta mi a megfelelője? )titkai is érdekesek, végeredményben egy nagy nulla szépirodalmi csomagolópapirban.
Ami pedig zavart, hogy egyes szálak teljesen félbeszakadtak, mintha misem történt volna, törésként éltem meg a narcsaszka távozását, egy mondat is elég lett volna a végére egy apró ablakocska egy kémjelentés, látomás valami, vagy a Bolond motivációi, élete, szinte kiirták a végére.
Amit félve irok le az pedig az, hogy érett, edzett, tapasztalt férfiak ennyit nem méláznak, érzelgősködnek, nyavalyognak, töprengenek, idétlenkednek, szenvelegnek itt – ott nekem már kinos volt Fitz és a Bolond ezt nem szivesen olvastam.
Mire tippelek ? Mi lesz a vége? Fogalmam sincs, de az előző sorozatban is sikerült fantasztikusan meglepnie és jól lezárnia a történetet, nagyon remélem itt is helyrehozza a mostani keserű utóizt amit a könyv hagyott. spoiler.
Akármennyire kiábránditott azonnal elolvasnám a folytatást ha meglenne, hogy megadjam az esélyt, hogy kikalapálja a csorbát. Nehéz lesz. :(

>!
Delta Vision, Budapest, 2019
1096 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952979 · Fordította: Gubó Luca

Robin Hobb: Az arany Bolond I-II.

Robin Hobb: Az arany Bolond I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kötelesség herceg kiszabadult az elrablói, a tarkák karmai közül, s visszaállt a királyi udvar rendje. Látnok FitzLovagnak, akit igencsak megviselt az Ösztön-farkasa elvesztése, itt, ifjúkori otthonában, Kosvárban kell új életet kezdenie.

Miközben az udvar jó része Arany nagyúr testőreként ismeri, ő valójában a falak mögül szemléli és hallgatja az eseményeket, onnan védi a királyságot, amely minden nappal egyre közelebb sodródik a belviszály felé. Számos egyéb feladata mellett Fitznek gondoskodnia kell róla, hogy senki se árulja el a herceg titkát, amely a Látnokok bukását okozhatná – a titkot, hogy akárcsak ő, Kötelesség is rendelkezik a rettegett „bestiamágiával”.

Fitznek csupán a Bolond barátsága hoz megnyugvást, ám még ezt is elveszíteni látszik, amikor egy bingtoni küldöttség érkezése után pusztító erejű titkokra derül fény a Bolond múltjából. Ahogy egyre inkább egyedül marad és magukkal sodorják az udvari intrikák, Fitz ráébred, hogy talán a legnagyobb feladat még előtte áll: életben maradni.