kitti_th P értékelése


kitti_th P>!
J. R. R. Tolkien: A hobbit

Az otthon már mögötted van, s előtted a Világ.

Kicsit nehéz elvonatkoztatni a filmektől, mert mindhárom részt nagyon szeretem, de a könyv is jó volt. A film inkább hozzátoldott egy csomó mindent, és kicsit megcsavart néhány dolgot, semmint elvett belőle, szóval még jobban is jöttünk ki, de legalább könnyen és gyorsan olvasható kis könyv ez.
A szereplők egy kicsit zavartak; én már nagyon hozzá vagyok szokva Martin Freeman Bilbójához, a könyvbeli kicsit bénácskának tűnt, és a törpök is sokkal többször szapulták, mint a filmben, ami annyira nem tetszett. Azt csodálom, hogy Thranduilt egyszer sem nevezték meg, folyton Tündekirály a neve.
Az illusztrációk bénák, de amúgy jópofák is, Gollamon például nagyon röhögtem, meg a vargon lovagló koboldokon.


J. R. R. Tolkien: A hobbit

J. R. R. Tolkien: A hobbit

Ha megmozgatják a fantáziádat az oda és vissza történő utazások, amelyek kivezetnek a kényelmes nyugati világból, a Vadon szegélyén túlra, és érdekel egy egyszerű (némi bölcsességgel, némi bátorsággal és jelentős szerencsével megáldott) hős, akkor ez a könyv tetszeni fog, mivel épp egy ilyen út és utazó leírása található benne. A történet a Tündérország kora és az emberek uralma közti réges-régi időkben játszódik, mikor még állott a híres Bakacsinerdő, és a hegyek veszéllyel voltak tele. Az egyszerű kalandozó útját követve útközben megtudhatsz (ahogy ő is megtudott) – ha még nem ismernéd mindezeket a dolgokat – egyet s mást a trollokról, koboldokról, törpökről és tündékről, s bepillantást nyerhetsz egy elhanyagolt, de lényeges időszak történelmébe és eseményeibe. Mert Zsákos Bilbó úr számos jelentős személynél járt; beszélt a sárkánnyal, a hatalmas Smauggal; és akaratán kívül jelen volt az Öt Sereg Csatájánál. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel ő egy hobbit. A hobbitok fölött a történelem és a legendák mind ez idáig átsiklottak, talán mert rendszerint többre tartják a kényelmet, mint az izgalmakat. Ez a személyes visszaemlékezések alapján készült beszámoló, amely Zsákos úr egyébként csendes életének egy izgalmas évét írja le, azonban képet adhat erről a becses népről, akik (úgy mondják) manapság megfogyatkoztak. Mert nem szeretik a zajt.