LucaWolf értékelése


LucaWolf>!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Mindig meglepően nehéz antológiákról írni, almát a körtével, régi kedvenc írót a korombeli pályakezdővel összevetni, aztán olyan átlagcsillagszámot szabni, ami nem méltatlan senkihez. Próbáltam az olvasónaplómban link egyesével csillagozni minden novellát, hogy aztán a matematika szabályait alkalmazva tökéletesen objektíven értékelhessek, de a kísérletből az sült ki, hogy az irodalom nem matematika. Lefogadom, hogy erre eddig senki nem jött rá, szóval nagyon szívesen a felfedezést.
A másik dolog, ami meglepően nehéz: a második kötetek, még akkor is, ha egy kiadói sorozathoz tartoznak. Ez a válogatás hiánypótló, csodálatos élmény az olvasóknak és hatalmas lehetőség az íróknak, a 2018-as tulajdonképpen saját kategóriát teremtett magának, nagy újdonság volt – és akkor jött a 2019-es, hogy felnőjön az elvárásokhoz, megmutassa, mennyit fejlődött röpke tizenkét hónap alatt kis hazánk fantasztikuma, és a többi.
Azt gyanítom, hogy az írók vették a lapot az első antológia megjelenésekor. No, nem arról van szó, hogy lemásoltak volna történeteket, témákat sem hasznosítottak újra, annál azért jóval rutinosabbak és tehetségesebbek mindannyian, viszont hangulatban furcsán egységesnek éreztem a kötetet, a végére kicsit bele is fáradtam. Persze nagyon megérte elolvasni, már csak azért is, mert újra bebizonyosodott, hogy a második esély egy zseniális találmány: ebben a kötetben Erdei Lilla novellája lett a kedvencem, méghozzá toronymagasan, pedig a 2018-as írását még a gyengébb láncszemek közé soroltam, és több visszatérő névnél is azt éreztem, hogy volt fejlődés, gyorsan beértek a visszajelzések. Ami pedig a magyar weirdet illeti, szerintem még soha nem élt és virult ennyi csápja, és magamat is megleptem vele, mennyire örülök ennek.
Nagyon kíváncsi vagyok, hosszú távon milyen hatással lesz ez a sorozat a magyar fantasztikumra, mert jelenleg felbecsülhetetlen értékűnek tűnik, hogy végre egy nagyobb kiadó szélesebb rétegekhez is el tudja juttatni a legfrisebb, gyakran még útkereső írásokat. Csak nézzétek meg, a 2019-es Zsoldos-díjra jelölt novellák közül hány jelent meg ebben a könyvben.


Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Génszerkesztett madarak, emlékektől betépő fiatalok, lelkekre éhes bánya, menekülő szörnyek, esőmágia, valóságból kifakuló emberek, farkasok, polipok és macskák: a tavaly indult antológiasorozat idei kötetében tizenhat különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.