Noro  értékelése


Noro >!
Ian Livingstone: Allansia bérgyilkosai

Ian Livingstone: A rémület útvesztője c. játékkönyve volt gyerekkorom egyik legelső fantasy élménye. off Így egy igazi, autentikus KJK kötet nálam akkora nosztalgiafaktort képvisel, hogy nem is igen tudom mihez hasonlítani. És az Allansia bérgyilkosai remekül hozza is az olyan mocskosul nehéz Livingstone-könyvek hangulatát, mint a Bajnokok próbája vagy A varázsló kriptája. Főleg az utóbbiét, mert ebben az új könyvben szintén egy országnyi, nehezen feltérképezhető területet kell bebarangolni, számtalan fontos nyom után kutatva.

A fülszövegben említett sziget csak rövid bevezetője a kalandnak, a bérgyilkosok felbukkanása ugyanis erősen újratervezi a túléléssel kapcsolatos terveidet, és kénytelen leszel Allansia számos ikonikus helyszínét bejárni. (Nem kizárt, hogy maga a szerző is erős nosztalgiahullámokkal küzdött, mert a könyv tényleg tele van ismerős motívumokkal. Ráadásul az is egyértelműen kiderül, hogy a Tolvajok városa után, és a Halállabirintus előtt játszódik. spoiler)

A történet sajátossága, hogy gyakran bele kell menned olyan helyzetekbe, amiket legszívesebben kikerülnél, kvázi sokszor kénytelen vagy belelépni az ellenségeid által állított csapdákba. spoiler Az is előfordul, hogy jó szándékú karaktertől olyan tanácsot kapsz, amit nem szerencsés szó szerint követned, az illető ugyanis nincs tisztában minden információval. Szóval tényleg meglehetősen szemét játék, magyar nyelven talán csak a Démonlovagokkal lehet még ennél is többet szívni. Igaz, hogy nekem pont ezért tetszett.

Egy új szabály van a könyvben, amire azonban nagyon oda kell figyelni: nem mindegy, hová teszed az újonnan megszerzett tárgyakat. A kalandlapon erre egyébként van hely, csak elsőre nem egyértelmű, hogy minek. De egy alkalommal fontos szerepe lesz.
spoiler

Néhány apróság, amivel nem voltam elégedett:
Ha élelemmel felpakolva indulok neki a kalandnak, akkor miért kell az első jelenetekben egyfolytában ennivalóra vadásznom?
Bár rengeteg tárgyat lehet összeszedni, soknak semmi hasznát nem veszem. Az ügyességnövelő felszerelések (ezekből meglepően sok van) is csak akkor jók, ha előtte veszítek a pontjaimból.

8 hozzászólás

Ian Livingstone: Allansia bérgyilkosai

Ian Livingstone: Allansia bérgyilkosai

A nagy sikerű Kaland, Játék, Kockázat sorozat folytatása! A főhős TE vagy!
Elég harcedzett vagy ahhoz, hogy túléld Allansia legveszedelmesebb és leghalálosabb bérgyilkosainak támadását?
Fogadásból vállaltad el a kihívást, hogy életben maradsz a hírhedt Kígyó-szigeten. Ám a legrosszabb rémálmaid válnak valóra, amikor pont a te fejedre tűznek ki busás vérdíjat. Vadászból hirtelen űzött vaddá válsz. Hamarabb kell megtalálnod a rád küldött bérgyilkosokat, mint hogy azok kapnának el téged. De vajon kik lehetnek ők? Hol rejtőzhetnek? Bárki bérgyilkos lehet, akivel utad során összehoz a sors… Ne bízz hát senkiben!
19 évnyi szünet után Ian Livingstone vadonatúj játék-könyvével támad fel Magyarországon a világszerte kedvelt Fighting Fantasy sorozat, melynek kötetei az 1982-es indulás óta 35 országban jelentek meg és 20 millió példányban keltek el. Az Allansia bérgyilkosai borító-festményét a Games Workshopnak is dolgozó neves illusztrátor, Karl Kopinski készítette el, a belső oldalak képei pedig a nem kevésbé tehetséges magyar képregény-rajzoló, Balla Krisztián munkái.