LucaWolf értékelése


LucaWolf>!
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Valahogy minél nagyobb hatással van rám egy könyv, annál nehezebben írok róla értékelést. Ez a kötet is így járt, nem tudom, mit mondhatnék el róla azon kívül, hogy 172 oldal tömör elképedés és rajongás volt, és azóta is újra-újraolvasom a kedvenc novelláimat, de igazából egyikre sem tudnám azt mondani, hogy nem tetszett. Csodálatos képi világa és átütően skandináv hangulata van, és tanítani lehetne, hogy hogyan vázol fel Tidbeck néhány szóval olyan hátteret, amin kevésbé rutinos írók oldalakon át csámcsognának. Egyesek szerint tökéletes szöveg ott kezdődik, hogy egyetlen szót sem lehet kihúzni belőle úgy, hogy a hiányától ne sérüljön az egész. Nem hiszem, hogy bárki komolyan nekiállna tesztelni ezt az elméletet egy adott szöveg minden egyes szaván, de Tidbeck ebben az értelemben biztosan közel van a tökéleteshez.
Találó szó a peremlét. Olyan érzés ezeket a novellákat olvasni, mintha pont a határon állnék a jól ismert valóság és a teljes szürrealitás világa között: akármelyik irányba nézek, az egy másik hely, mint ahol éppen vagyok, de ha ki merem nyújtani a kezemet, mindkettőt megérinthetem, akár egyszerre is. Ijesztő és magányos hely, viszont ezért a kilátásért megéri odalátogatni.
Egyébként a Rebecka az abszolút kedvencem, ha ez érdekel bárkit is.


Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Egy díjnyertes novelláskötet Svédország legismertebb SFF szerzőjétől, aki méltó örököse Borges, Le Guin és Lovecraft munkásságának.

Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. Karin Tidbeck, a svéd szerző szürreális világaiban minden lehetséges. A kötetben található történetek nemcsak a hazájában, hanem világszerte meghódították a szépirodalmi sci-fi, a spekulatív fikció és az alternatív fantasy olvasóit, és olyan nagy írókat tudhatnak a rajongóiknak, mint Ann és Jeff VanderMeer, China Miéville vagy a néhai Ursula K. Le Guin.