donzella P értékelése


donzella P>!
Eric Muldoom: Sötét angyalok

A leírást tekinthetjük előszónak is, mert a könyv ott kezdődik, hogy a főpapunk (akiről először nem igazán lehet eldönteni, hogy jogosan vagy csak úgy meg van magával és a képességeivel elégedve) börtönben van, és ha élni akar, akkor annak komoly feltétele van.
Bekerül egy válogatott csapatba és útnak indul – egy nagyon véres, koszos küldetéssel a nyakában.
Az elején gyanúsan szemlélik egymást, de a közös szívás mindig összehozza az embereket, mint szokták mondani, abból pedig akad bőven. A szereplők jelleme, szembemegy a sztereotípiákkal. Könyvekből, filmekből számos tulajdonságot kapcsolunk az egyes fajokhoz, még akkor is, ha egy történet nem megy bele a részletekbe.
Itt viszont a csapattagok személyisége felülírja a várakozásokat. Jó értelemben emberiek, és emberségesek is egymással – természetesen, megy az adok-kapok, de ez először a kényszeredett bajtársiasságnak, később pedig már csak megszokásnak köszönhetjük.
Ezt már csak váltott szemszöggel lehetett volna fokozni. :D

Maga a történet nem bonyolult, és egyszerű megoldásokat alkalmaz, mindenkinek van legalább egy olyan – eltitkolt – képessége, amely mindenkit kiránt a bajból, csellel vagy épp anélkül.
Hatalmas nagy összeesküvések és titkok sincsenek – ami van, arról pedig még időben azért kapnak információt, így szépen kimarad, a háromszor megcsavart és nyakatekert filozofálgatás és nagy rádöbbenés, de itt nem is lenne helye.

Ó, na és a vége… hogyan lehetett ilyen véget írni (utolsó 2-3 oldal)? Mondjuk már gyanús lehetett volna, hogy Timártész, a tréfák és mulatságok istene fogadja hőseinket… A mitológiában is csak az ilyen istenek humorérzékét nem értékeli senki…

Ugyanakkor az is felmerült már a regény közepén, hogy van az, hogy egyébként egy ilyen kerek történet, ha napjainkban jelenne meg, szinte biztos lenne vagy 500 oldal, és a történethez összeségében nem tudna többet hozzátenni, a 90-es években kiadott könyvek viszont 300 oldalt táncolják körbe és mégsem hiányosak.

3 hozzászólás

Eric Muldoom: Sötét angyalok

Eric Muldoom: Sötét angyalok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Északon javában dúl a második Holdháború; ork-, manó- és holdelf seregek borítják vértengerbe az emberek királyságait, üszkös romokat, halálhörgést hagyva maguk után. Távol a káosz keserű forgatagából Shagyrban, a sötét elf birodalom szívében feltűnik a titokzatos Opálváros, az Istenek Temetője. Az itt rejtező tiltott misztériumok és a temérdek kincs megszerzésének reményében akontinens legbefolyásosabb varázslórendjei szállnak harcba egymással a város birtoklásáért.
A Farkasok Hava Kullgan'O'Branardot, a Lutarnita Egyház főpapját, a Boszorkány Lovagrend nagymesterét is útban találja az Opálváros felé. Kullgan egy sötét elf varázsló, egy hodon lovag és egy ember kardművész társaságában vág neki az ismeretlennek. Kényszerűségből teszi ezt; egyházát megátkozták, valamennyi hívét kardélre hányták, leghűbb paplovagjait máglyára vetették. Saját életét válthatja meg azzal, ha eljut az Opálvárosig…