Voorhees értékelése


Voorhees>!
Abraham Merritt: A mélység népe és az erdő asszonyai

Jelentős számú könyv sorakozik a polcomon az Attraktor kiadótól, a 20. század fantasztikus irodalma klasszikusainak írásai közül. Úgy gondoltam, év végére egy Abraham Merritt kötet jó választásnak bizonyul majd. Nem is csalódtam. Mivel a kötet több, válogatott, rövidebb lélegzetű novellát tartalmaz, egyenként értékelem ezeket az eltérő téma miatt.

A Sárkányüvegen túl: Egy rövid, de annál ütősebb novella, a Tiltott Város kifosztásának időszakából. Rövid terjedelme ellenére a műfaj összes jelentősebb jegyét felvonultatja. Kiszámítható, de kellemes szórakozás. Témáját tekintve kicsit hasonló a „Három ódon francia sor” novellához, de annál kicsit talán jobb, izgalmasabb. 4/5.

A mélység népe: A kötet talán legerősebb írása, témáját illetően leginkább Lovecraft-ra hajaz. Egy túlélő beszámolója az emberiség által addig nem ismert, fel nem tárt világban látott borzalmakról. A gusztustalanságokat illetően Merritt nem szívbajos, és bizony elég sok borzongást sűrített bele ebbe a 20 oldalba. Csodálkozom, hogy annak idején miért nem a Weird Tales hozta le, teljesen beleillene a magazin spektrumába. 5/5.

Három ódon francia sor: A kísérletező tudós klasszikus szerepét vonultatja fel, a színtér az első világháború csatamezője. A kísérleti alany egy katona, aki minden bizonnyal élete legbizarabb élményét éli át. És, amint azt sejteni lehet, a kezdetben oly erősnek tűnő racionális magyarázat kezd eléggé megkopni a végére. Kevésbé izgalmas, ám annál elgondolkodtatóbb. 4/5.

A kőisten medencéje: A kötet legrövidebb írása, így is azonban teljes történet. Hajótörést követően egy lakatlan szigeten elszenvedett borzalmak a téma. Elég ütős rövid terjedelme ellenére is. 5/5.

Az erdő asszonyai: Már nagyon vártam ezt a novellát, több helyen is olvastam a méltatását. Az első világháborút megjárt veterán gyógyulni érkezik a gyönyörű fenyvesek közé, amik talán még élőbbnek tűnnek mint kellene. A novella témája felfogható az ember pusztító tevékenységeként a természet ellen, így témája akár még ma is aktuális lehet, bár Merritt korában még nem ismerték a klímaváltozást. Lassan indul, szépen építkezik, izgalmas végkifejlettel. Ilyen egy igazi fantasztikus horror novella. Viszont csodálkozom, annak idején miért a Weird Tales hozta le, ugyanis a téma kevéssé vág a lap akkori arculatába. Nem az a misztikus borzongós, tipikus horror. Ennek ellenére, vagy épp ezért nekem nagyon bejött. 5/5.

A Méhkirály: Az alakváltás témáját feldolgozó novella. Az 1934-es változat nekem jobban tetszett, az 1936-os változatból kimaradt egy izgalmas jelenet. 4/5.

Az utolsó költő és a robotok: Témáját illetően inkább sci-fi, semmint horror vagy fantasy, ebből kifolyólag nekem ez jött be a legkevésbé a kötetben szereplő írások közül. Egy, az emberiség kötelékéből kilépő, és a világtól elvonuló tudós fura harca az emberiség felett az uralmat átvevő robotok ellen. Nehezen érthető motivációk, ellenszenves szereplők, közöny a robotok és az emberek oldalán is. Nem az én zsánerem, és nem talált meg engem az írás. 3/5.

Összességében az Attraktor fordítói gárdája színvonalas munkát végzett. A novellák keletkezési körülményeit illetően azért közölhettek volna több információt. Nem egy Delta Vision minőség, de hálásnak kell lenni, hogy valaki felkarolta az amerikai fantasztikus irodalom aranykorszakának írásait, és kiadja magyarul. Köszönet érte @Attraktor kiadó!


Abraham Merritt: A mélység népe és az erdő asszonyai

Abraham Merritt: A mélység népe és az erdő asszonyai

A XX. század első fele az amerikai fantasztikus irodalom aranykora volt: a különböző magazinokba ekkor írt H. P. Lovecraft, Robert E. Howard, Catherine L. Moore, Seabury Quinn, Clark Ashton Smith, Robert Bloch, vagy kicsivel később Ray Bradbury.

Sorozatunkban szeretnénk bemutatni az – erre érdemes – ismeretlen szerzők írásait, valamint az ismert kedvencek még meg nem jelent egyes műveit: jelen kötettel a ma már klasszikussá vált Abraham Merritt novelláit.

A kötetben szereplő novellák:
A Sárkányüvegen túl
A mélység népe
Három ódon francia sor
A kőisten medencéje
Az erdő asszonyai
A méhkirály
Az utolsó költő és a robotok