MóroczMárk P értékelése


MóroczMárk P>!
R. A. Salvatore: The Collected Stories: The Legend of Drizzt Anthology

Annyira jó érzés volt visszamenni kicsit Drizzt régi idejébe, a Csarnok Vándoraihoz.
A kötetben megismerünk eredettörténetet, sárkányokat, valakiről a későbbi éveit ismerjük meg, amik már nem fértek bele a könyvekbe.
Minden novella előtt Salvatore saját kis szösszenete van a történetről, illetve viszonyítások a valósághoz. Az egyik elején például ír a saját apja haláláról, a vele eltöltött időkről, máshol a rasszizmusról vagy kis történeteket mesél a kiadókkal való egyezkedésekről.

Kicsit hosszú lett bocsi.

The First Notch
Az első történetben elég nagyot ugrunk az időben vissza: Bruenor aki még csak éppen pelyhedző szakállú törpe, társaival az elhagyatott Mithrill Csarnokba megy. Az alagutak azonban veszélyesek, egy szörny ólálkodik, akit eddig senkinek sem sikerült legyőznie. Aki ide betért az már nem tért vissza és Moradinnal sörözik odafent.
A szörnyet, amikor sikerülne megtámadni jön még több ellenség off így a csata nehezebb is lesz, azonban váratlan fordulatokat is tartogat. spoiler.

Dark Mirror
A novella a rasszizmust helyezi előtérbe. Bob előszava is erről szól.
Még régebben a fandom-on olvastam Drizzt adatlapját, és ott említett egy Nojheim nevű goblint. Vakartam a fejem, hogy ő meg ki a fene volt, mert nem emlékszem rá a regényekből. Ez a novella róla szól, illetve Rico-ról a fogvatartójáról. Nagyon szomorú a történet, meg is értem, hogy Drizzt kiakadt, ahogyan azt is amiért Rico tettei után nem vett revansot.

The Third Level
Történet a 14 éves Entreriről aki még csak egy szűk kis mellékutcában uralkodik? Megtudni, hogy kerül be a város legnagyobb tolvajcéhébe egyetlen kavics dobással?
Ohh yeah!

Guenhwyvar
Ez volt az általam legjobban várt történet, ugyanis végre megtudjuk, hogyan „született”/”jött létre” Guenhwyvar. Az előszóban többször is említi Bob, ami sajnos a magyar nyelv miatt abszolúte meglepetésként ért: Guen lány cica off. Spoiler mentesen nagyon nem is tudok mit írni róla, de nagyon tetszett.

That Curious Sword
Entreri és Jarlaxle látogatása Heliogabalusba. Próbálnak szerezni valami kis munkát, hogy hírnevet szerezzenek, azonban egy icipicit átvágja őket a megbízójuk. Nem a legerősebb a kötetben.

Wickless in the Nether
Itt is Artemis és Jarlaxle van a főszerepben, de fontos szerepet játszik a Vérkőföldek két híres sárkánya: Tazmikella és Ilnezhara. Ez nagyon tetszett, ahogy szivatják őket a sárkányok :D

The Dowery
Kalóz üldözés szárazföldön Drizzt-el, Catti-brie-vel és Guenwhywar-el. Ez is váratlan fordulatot vesz és a végén kapunk egy erkölcsi oktatást. Maga a történet nem nagy szám.

Comrades at Odds
A történet két szálon fut, egyrészt Tos’un Armgo történetének folytatása miután a társait megölték a felszínen off. A másik szál pedig Drizzt és Innovindil utazása vissza az elfekhez, hogy Ellifain holttestét elvigyék spoiler.
Drizzt-ék útjukon látják az ork csapatok szokatlanul összeszedett tevékenységeit spoiler. Itt aztán kapunk ismét egy jó adag mantrát Drizzt-től, hogy ”jajj de biztos, hogy ők rosszak, lehet, hogy csak nem ismerjük rendesen őket, mert sose figyeljük meg őket blablabla..”
Innovindil meg: ”Tesó, a szemed láttára vágták ketté a szerelmemet, majd biztos ezen fogok gondolkozni…”
A fő cselekmény mozgatórugója Tos’un részéről az Kazid’hea manipulációja, próbálja olyan harcossá tenni őt, hogy megérdemelten forgathassa.

If Ever They Happened Upon My Lair
A helyszín most ismét a Vérkőföldek, na itt aztán rendesen történik minden.
Eddig nem látott fekete savköpő sárkány fontos szerepet játszik Zhengyi tervei közt. A meggyőzésére kieszelt módja nagyon ötletes, róla nagyon szívesen olvasnék még.

Bones and Stones
Ha az első novellához írtak megleptek akkor ez meg aztán végképp…
Pwent harca egy különlegesen képzet elit orkkal. Az ork kétségbeesetten keresi elveszett lányát a halott orkhalmok közt, amikor összefutnak, majd összecsapnak. Mivel mindketten jól képzett harcosok, így nincs a másikkal könnyű dolguk, ám egy kritikus pillanatban az ork megszólítja Pwentet off ami egy pillanatra megszakítja a csatát és váratlan fordulatot vesz…
spoiler

Iruladoon
Egy négy fős csapat letáborozik egy erdő szélén, ám amikor elindulnak fát szedni különös dolgok történnek körülöttük, látszólag megmagyarázhatatlanul. Egyik fa mögött megjelenik egy táncoló nyolcéves bronzhajú nagyon kék szemű kislány, majd eltűnik és egy másik mögött megjelenik, egy hasonló kinézetű huszonéves nő…
A mágus tipikus fajtájához illő arroganciával megy be a titkos kis erdőbe válaszokat követelve spoiler.
A különleges kis hely neve Iruladoon Mielikki kiválasztottjainak titkos, időtlen kertje.

To Legend He Goes
És végül, de nem utolsó sorban egy történet a Jávorszarvas Törzs legidősebb hőséről, az Égisz agyart forgató Wulfgarról.
Félig „utótörténet” spoiler részben elő történet spoiler.
Jó érzés volt visszatérni hozzá is egy kicsit.

2 hozzászólás

R. A. Salvatore: The Collected Stories: The Legend of Drizzt Anthology

R. A. Salvatore: The Collected Stories: The Legend of Drizzt Anthology

Classic short stories that expand the epic Legend of Drizzt(R)! For years, the Legend of Drizzt has included short stories published in Forgotten Realms(R) anthologies and „Dragon(TM)” magazine. Collected here for the first time are all the classic stories--and one all new tale--by „The New York Times” best-selling author R.A. Salvatore! From the startling origin of Drizzt's panther companion, to the tale of Jarlaxle and Entreri's first encounter with the dragon sisters, the tales in „The Collected Stories” enrich this epic series, and many are available here for the first time in years.