Ancalimë P értékelése


Ancalimë P>!
Wayne G. Hammond – Christina Scull: J. R. R. Tolkien – A Hobbit művészete

Nem lehet elégszer elmondani Tolkien mennyire zseniális. Nyelveket alkotott, minden részletre odafigyelve kidolgozott egy hatalmas világot, verseket írt plusz illusztrációkat is készített hozzá. A kötetben pedig megtalálhatóak azok, amelyek A hobbithoz készültek (plusz néhány bónuszkép mint pl. Nargothrond kapuja vagy Kóborló és a Fehér Sárkány).
Szerintem gyönyörű az összes illusztráció. A legtöbbet már ismertem innen-onnan, de azért tudott újat mutatni a könyv. Tolkien kedvence nálam is a legjobbak között van, de az én fő kedvencem a Völgyzugolyról és Hobbitfalváról készült festmény.
A kommentárok nagyon hasznosak és érdekesek. Sikerült több új dolgot is megtudnom A hobbit korai verziójából. Örülök, hogy nem csak a kész munkákat tartalmazza a könyv, hanem a vázlatokat is, hiszen így láthatjuk igazán, hogy miből mi lett.
Megismerhettem a kedvenc A hobbit boritóm történetet is. A könyv elolvasása után összehasonlítottam a saját példányomon lévőt a legelső védőborítóval és ahogy kezemben fogtam, megjelent lelki szemeim előtt Tolkien, ahogy magát teljesen beleélve, minden részletre gondolva megalkotja ezt a gyönyörűséget. Nemcsak maga a történet, hanem ez is egy időtálló tolkieni alkotás, hiszen mai napig használja az angol kiadó. Kár, hogy nálunk nem jelent meg ezzel a borítóval.


Wayne G. Hammond – Christina Scull: J. R. R. Tolkien – A Hobbit művészete

Wayne G. Hammond – Christina Scull: J. R. R. Tolkien – A Hobbit művészete

J. R. R. Tolkien előszeretettel illusztrálta a saját szövegeit. Első regénye gazdag világát nemcsak szavakkal, hanem térképekkel és rajzokkal is megteremtette. A hobbit művészete című kötetben tíz fekete-fehér és öt színes kép kapott helyet, amelyek eredetileg a regény amerikai és angol kiadásához készültek, valamint azok a vázlatok, skiccek, amelyek megelőzték a végleges változatokat. A képeket két Tolkien-tudós, az amerikai Wayne G. Hammond és az angol Christina Scull gyűjtötte egybe és látta el magyarázatokkal