pat P értékelése


pat P>!
Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete

Remek regény, igazán.
Először is, ez egy roppant vicces, kalandos, pörgős, szórakoztató regény. Ráadásul van benne egy adag báj és kedvesség, amitől kifejezetten szerethető. Meg XIX. század végi London, Whitechapel, Sherlock Holmes.
Másodszor, csodálatosan ravasz a narratívája: saját magára is sziporkázóan reflektál a kis „beledumálásokkal”, meg a megidézett klasszikusokra is – egészen váratlan elemeiket tudja megmutatni, ami a bő száz évvel későbbi olvasóknak is érdekessé és fontossá változtatja ezeket a műveket. Szóval nagyon meta, és hát kicsikét spoileres. (Ha valaki véletlenül nem tudja legalább nagy vonalakban, miről szól a Frankenstein, a Dr. Jekyll… és a Dr. Moreau szigete, az készüljön fel arra, hogy most megtudja.)
Harmadszor, talán ez a legtermészetesebben Bechdel-pozitív és gender kérdéseket (is) érintő regény, amit valaha olvastam. Szerintem nagyon jól nyúl a kérdéshez, és egy pillanatig sem tűnik didaktikusnak vagy erőltetettnek, nagyon szerettem érte.

Nem is tudom pontosan, miért nem öt csillag igazából. Talán azért, hogy ne legyek gondban, ha valamelyik folytatása esetleg még ennél is jobbnak bizonyul.
(Jó a fordítás és szépen szerkesztett a kötet. A cím érdekes fordításán meg már kezdem túltenni magam, végül is mindegy. )

9 hozzászólás

Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete

Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete

Miután nagybeteg édesanyja elhunyt, Mary Jekyll kénytelen szélnek ereszteni házanépét. Hajdan jónevű orvos-tudós édesapja, dr. Henry Jekyll tisztázatlan körülmények között távozott az élők sorából, így az ifjú hölgy szűkös időknek néz elébe. Ám hamarosan ennél is több fejtörést okozó problémákkal kerül szembe, kezdve nyomban egy vadóc leányzóval, és a gyanúval, hogy apja hajdani barátja, a gyilkossággal vádolt Edward Hyde talán még életben van. Mary már csak megélhetési okokból is kénytelen a rejtély nyomába eredni, s ehhez nem mástól kap segítséget, mint a híres detektívtől, Sherlock Holmestól, és az ő krónikás hajlamú társától, dr. Watsontól. Ahogy nyomozásuk kibontakozik, úgy lépnek a színre újabb, a viktoriánus kor krimi- és természetfeletti horror irodalmából ismerősnek tűnő szereplők, hogy ki-ki megpróbálja megfejteni vagy épp elfedni a szálakat, melyek egy hajmeresztő dolgokra képes, titkos társasághoz vezetnek.

A magyar születésű, de Amerikában felnőtt Theodora Goss trilógiájának első része letehetetlenül izgalmas, ám nemcsak kalandokban, de emlékezetes szereplőkben, humorban és egyéb rabul ejtő elemekben is gazdag történet, mely 2018-ban megkapta a legjobb első regénynek járó Locus-díjat, és jelölték a Nebula- és World Fantasy-díjakra is.