CaptainV IP értékelése


CaptainV IP>!
Andrzej Sapkowski: Narrenturm

Andrzej Sapkowski: Narrenturm Bolondok Tornya

Fejezetenként, sőt, fél fejezetenként, sőt, jelenetenként tudott változni, hogy épp halálra untam vagy jól szórakoztam rajta. Sapkowski elemi élvezettel vetette bele magát a 15. századi közép-európai viszonyokba, de ha valaki nem osztozik ebben a szenvedélyben, lehet, hogy nehéz dolga lesz olvasás közben. Pedig nem írta meg nagyon máshogy, mint a Vajákot, csak míg az egy teljesen fiktív térben játszódott, amit szinte vele együtt fedeztük fel, és sokunknak még a „történelmi ismeret” is megvolt hozzá a játékokból, itt örömmel hagyta magát a valóság, történelmiség által bekorlátozni, mi meg, ha nem figyeltünk az igazi töri órákon, akkor kábéra se értjük, mi van (és ha figyeltünk, az is kevés, hiszen az értés nem egyenlő az érdeklődéssel). Úgy éreztem, mintha elsődlegesen megkritizálni, maga kedvére szétboncolni, kitárgyalni szerette volna a történelmet, és csak utána regényt írni, amiben van történet és vannak szereplők, ugyanakkor rá nagyon jellemző, hogy lassú tűzön főz, nem lepődnék meg, ha a második és harmadik rész már nagyságrendekkel lendületesebb, történetfókuszúbb lenne.
Reynevan és Scharley főszereplőkként elfogadhatók, de nem különösebben izgalmasak, az egyik a csöndes, befele forduló útkereső, a másik a magabiztos, hantás szerencsevadász. Amikor szereplők ülnek és összehordanak mindenről mindenfélét, az szuper, akkor csillan meg Sapkowski ravaszsága, humorérzéke. De amikor csak megyünk az erdőben lóháton vagy névsorolvasást tartunk, hát bizony, volt, hogy ugrottam pár bekezdést.
Ezzel együtt is egyébként nagyjából azt kaptam, amit vártam, a témaválasztástól én bejelentéskor kellőképpen megijedtem. Örültem volna, ha rám cáfol, de hátha majd a következő kötetben teszi meg.


Andrzej Sapkowski: Narrenturm

3.208 FtKönyvtündér ·
4.590 Ft –30%
3.241 Ftjoarshop.hu ·
4.590 Ft –29%
3.305 FtÚj Könyvek ·
4.590 Ft –28%
3.397 FtMai-Könyv ·
4.590 Ft –26%
3.442 FtKönyvmarket ·
4.590 Ft –25%
3.443 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
4.590 Ft –25%
3.764 FtJókönyvek.hu ·
4.590 Ft –18%
3.856 Ft Book24 ·
4.590 Ft –16%
3.902 FtRocky ·
4.590 Ft –15%
Könyvtár
Andrzej Sapkowski: Narrenturm

„Cinikusan szellemes, remek történet, amelyet szinte szétfeszít a szex, a halál, a mágia és az őrület.” – Joe Abercrombie

A legendás VAJÁK-sorozat szerzőjének vadonatúj történelmi fantasytrilógiája a huszita háborúk idején játszódik.

Bielaui Reinmart, a sarlatánt, akit Reynevannak is neveznek, rajtakapják egy lovag feleségével, és menekülni kényszerül a Sterza fivérek és az Inkvizíció elől. Miközben a husziták és katolikusok között nő a feszültség, és különös, misztikus erők gyűlnek az árnyak között, Reynevan a Narrenturmban, a Bolondok Tornyában találja magát, abban a középkori őrültekházában, ahová a másként gondolkodókat és lázadókat zárják.

Reynevan számára megszökni a toronyból, kikerülni a csávából és megőrizni az ép elméjét nehezebbnek bizonyulhat, mint valaha is hitte…