Popovicsp87 P értékelése


Popovicsp87 P>!
Chris Metzen – Matt Burns – Robert Brooks: World of Warcraft: Krónikák 1.

A Warcraft világába először a harmadik résznél kapcsolódtam be, és az egyik örök kedvenc stratégiai játékom lett. A WoW-ba nem hivatalosan a BC, hivatalosan a WotLK idején ugrottam bele.
A játék világa összetett, bámulatos, szinte minden helyen lehet találni elrejtett utalásokat történelmére.
2016-ra Chris Metzen, a Blizzard egykori alkotója és írója úgy döntött, hogy egységesíti a Warcraft eddigi történelmét, amit a második rész óta folyamatosan írtak off.
Hosszú évek után 2020-ra végre megjelenhetett magyarul a Krónikák első kötete, ami a kezdeti eseményektől egészen Medivh-ig bemutatja a játék világát.

A kötet hihetetlenül tömény, egy nap alatt senkinek sem ajánlom a ledarálását. Annyi esemény, név és helyszín szerepel benne, hogy még nekem is vissza kellett lapoznom bizonyos részeknél, hogy az most hogy is történt.
Szerencsére nem mond el mindent, csak a fontosabb eseményekre hagyatkozik, így aki ezek után kap kedvet a WoW-hoz, az is talál benne bőven információt.
A könyv az elején fogalmakat tisztáz, hogy az olvasót ne érje váratlanul egy-egy kifejezés, és később is kiemel fontos részeket, legendákat.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem tartalmazott újdonságot, még úgy is, hogy a lényegi eseményeket ismerem off.
A játék világa érezhetően sokat merít a skandináv, pár dolgot az egyiptomi mitológiából.
Az elején féltem egy kicsit, nagyon emlegette például a mogukat és a tol'virokat, volt egy olyan érzésem, hogy nem kezdenek velük semmit. Azonban nagyon ügyesen, időrendben hozza a témákat, így mindenre jut több-kevesebb idő.
A grafikák, a festmények, a képek gyönyörűek, igazi eye candy az egész.

Térjünk rá a magyar változatra.
Örömmel láttam, hogy Viharvárad még mindig áll. :D
De félre a tréfával, a fordításról.
Mivel rengeteg órát töltöttem a játékkal, ezért olvasás közben próbáltam beazonosítani a helyszíneket, szereplőket.
Azt kell mondanom, hogy az esetek többségében találóak voltak a fordítások. A Storm Peaksből Viharormok lett például. Akadtak olyan nevek is, ahol sajnos az eredeti név tükörfordítása nem hangzott volna túl jól. Ezekben az esetekben igazán ügyesen oldották meg a dolgokat, Shandris Feathermoon a magyar keresztségben Holdpehely Shandris lett, Kur'talos Ravencrest Hollócsőr Kur'talos nevet kapta, a Lorewalker Bölcsesség Hordozójává, a Maelstrom Vadörvénnyé vált. Sajnos azonban így sem sikerült mindent beazonosítanom elsőre, egyszerűen nem tudtam agyilag belőni a nevet, arcot, helyet off.
Azonban találkoztam pár furább fordítással. Az archdruid ősdruidává vált, holott a cím inkább a Cenarion Körben betöltött pozícióra utal (később Hamuul Runetotem).
A másik dolog a fordítás és a beszélő nevek körül kialakult vita. Ha már beszélő nevek, Grim Batol miért maradt így? A gnoll Gnarfang is érdekes, ha már a nevében ott az agyar.
Végezetül a szövegkezelés. Olvasás közben annyira nem tűntek fel a hibák, inkább csak pár dolog szúrt szemet.
A már sokat említett Naspkút, valamint a szószedetben a Soulfl ayer, Fangfi re és hasonlók.

Száz szónak is egy a vége. Ez egy igazán hiánypótló alkotás, akár eredeti, akár magyar változatban minden Warcraft rajongónak kötelező. A többieknek, akiket érdekel a fantasy műfaja, de nem akarnak órákat beleölni a WoW-ba, azok is tehetnek egy próbát, mert részletesen és összeszedetten tárja elénk a világot.

>!
Szukits, Szeged, 2020
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634975915 · Fordította: Oszlánszky Zsolt · Illusztrálta: Peter C. Lee, Joseph Lacroix
6 hozzászólás

Chris Metzen – Matt Burns – Robert Brooks: World of Warcraft: Krónikák 1.

Chris Metzen – Matt Burns – Robert Brooks: World of Warcraft: Krónikák 1.

LÉPJ BE A MÍTOSZOK ÉS LEGENDÁK KORÁBA, AMIKOR MÉG NEM A HORDA ÉS A SZÖVETSÉG HÁBORÚI DÚLTÁK A VILÁGOT!

A World of Warcraft: Krónikák Első Könyve az univerzum teremtésétől, az ősi birodalmak felemelkedésén át azon erők színre lépéséig követi Azeroth eseményeit, melyek a legnagyobb hatással voltak a történelem alakulására. A könyvben – mely egy háromrészes exkluzív kivitelű sorozat első kötete – a méltán híres Peter Lee egész oldalas festményei, Joseph Lacroix remek grafikái és további fél tucat térkép segít felfedezni és megérteni a korok múlását és a Warcraft világának változását.

Légy részese a nem mindennapi utazásnak, melyben a Blizzard Entertainment és a Dark Horse Comics elvezet a Warcraft-univerzum színfalai mögé!