Szilárd_Berke IP értékelése


Szilárd_Berke IP>!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

A kötet remek szerkesztői munka: amit összkép, struktúra, nyelvezet, szerkezet tekintetében meg lehetett tenni az egyes elbeszélések szintjén, azt itt példásan megtették. És valószínűleg mindezt úgy, hogy nem sérült különösebben az írói identitás és az alkotói szabadság. Hozzátéve, hogy minden szerkesztő hálás lenne, amennyiben ilyen kaliberű szerzőkkel dolgozhatna együtt: én legalábbis valamennyi alkotó esetében felfedezni véltem az egyedi stílust, a sajátos hangszerelést, szóval nem azzal kellett bajlódni, hogy mondatszerkezetet/vagy szóhasználatot javítgassunk. Nem kérdéses, hogy az összes beválogatott szerző tehetséges, és az, hogy eredményesen átjutottak az erős szűrökön, nem a véletlennek köszönhető.
A tartalomról: itt az összkép számomra kevéssé szívderítő, ám nyomban meg kell jegyezzem, hogy egy: mélyen elköteleződtem a fantasy-zsáner irányába (azon belül Gemmell-Howard-Abercrombie-Vance-McClellan-GRRMartin-Renier mindenképp favoritok) kettő: novellaválogatásokból vélhetően elég „sokat” magamévá tettem az elmúlt 35 évben, azaz talán „gazdag” az összevetési alapom, három: az urban fantasy és a new weird mint alzsáner sosem volt(lesz) a kedvencem (tisztelet a kevés számú kivételnek).
Mindezen nézőpontokat figyelembe véve számomra a következő elbeszélések emelkedtek ki a felhozatalból: Gaura Ágnes (nem véletlen, hogy ez nyitja a kötetet, véleményem szerint ez a kötet legerősebb írása), Kiss Gabriella, Vincze Dorottya, Kovách Kristóf, Sepsi László, Veres Attila (mert parádés, ahová végül kikerekítette az alapötletet).
Érdekességkép megemlítem, miszerint az írások zöme (amúgy tisztességesen kivitelezett) „prológus” valami nagyobb egészhez, illetőleg egyfajta (jógás nyelvezettel élve) „szatszang” és „upinasád” keverék: leülök és bizalmasan mesélek valamiről, ami számomra fontos és érdekes, talán számodra is, de nem cél, hogy a történet eljuttasson A-ból B-be; jelen esetben a legtöbb alkalommal tehát hangulatképek, érzésfelhők átadása történik meg (ami nem baj, ám meglepett).
…A 2020-as kötet vélhetően a fa alatt lesz Karácsony este. :)


Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Génszerkesztett madarak, emlékektől betépő fiatalok, lelkekre éhes bánya, menekülő szörnyek, esőmágia, valóságból kifakuló emberek, farkasok, polipok és macskák: a tavaly indult antológiasorozat idei kötetében tizenhat különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.