Razor P értékelése


Razor P>!
William King: Illidan

Illidanról némi alapismeretet már szereztem a Krónikák első kötetéből, ami pont elegendőnek bizonyult ehhez a regényhez.
Szó se róla, az elején volt bennem némi fejvakarás az időugrások utáni elmondottakkal kapcsolatban – oda nem ártott volna a Warcraft III ismerete –, de ezeken viszonylag hamar túllendültem, és csak élveztem a sztorit. A címnek megfelelően a középpontban Viharhozó Illidan, a népe szerint áruló éjelf van, aki bármire képes, hogy megállítsa a Lángoló Légiót. Ez a bármi végül egy démonvadász hadsereg felállításában csúcsosodik ki (ők először a Legion kiegészítőben jelentek meg, a regény lényegében az ő háttértörténetük) többek közt. Illidan nem válogat az eszközökben, szóval közel sem egy szimpatikus, meg nem értett antihősről van itt szó, bár igazi rohadéknak sem mondanám.
Illidan mellett még három karakter játszik jelentős szerepet. Az egyikük Árnydal Maiev, a Védelmező, aki egykor Illidant is őrizte. Érdekes párhuzam egykori foglyával, hogy ő is bármire képes, csak Illidant újra rács mögött vagy holtan láthassa. A harmadik jelentősebb szereplő Akama, a Megtörtek vezetője, aki annak reményében csatlakozik Illidanhoz, hogy újra régi fényében láthassa Karabor Templomát, ám az idő előrehaladtával kezd rájönni, hogy nem feltétlen az elképzelései szerint alakulnak az események. Végül negyedik játékosként egy Vandel nevű éjelf szemein – ill. spoiler – keresztül megismerhetjük a démonvadászok kiképzését, valamint mi is velük a célja Illidannak.
Összességében tetszett a regény. Nyilván egy kicsit biztos dobott volna rajta, ha jobban ismerem az alapanyagot, de így is élvezetes olvasmánynak bizonyult. King Warhammer regényeit még nem olvastam, de szerintem valamelyest átültette ide azok stílusát, ugyanis a történet nem finomkodott, helyenként elég naturalisztikus leírásokat tartalmazott.

>!
Szukits, Szeged, 2020
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634976097 · Fordította: Sándor Zoltán
17 hozzászólás

William King: Illidan

William King: Illidan

Egykor rég, Illidan, az éjelf mágus cselből felajánlotta szolgálatait a Lángoló Légiónak, hogy véget vessen a démonok inváziójának. Népe mégis árulónak bélyegezte és tömlöcbe vetette tízezer hosszú éven át, ám akaratát sosem tudták megtörni. Most, hogy a Légió visszatért, csak ő állhat a sötét erők útjába, és béklyóitól megszabadulva Illidan felkészül a végső ütközetre a Draenor maradványaiból megmaradt Peremföldön.
Sereget gyűjt a fel mágiától eltorzult orkokból, a csúszó-mászó nagákból, a ravasz vérelfekből és az eltorzult démonvadászokból. Egyedül csak ő érti meg, mily hatalmas árat kell fizetni az ellenség legyőzéséhez, így számára minden és mindenki feláldozható. Ám a végső ütközet előtt Illidan ellen fordulnak azok, akik átlátják a hatalomért szőtt terveit. Köztük van Árnydal Maiev, a Védelmező és hűséges Felvigyázói, akik Peremföldön veszik fel a harcot régi ellenségükkel. Maiev pedig megfogadja, hogy addig nem nyugszik, míg Illidan nem lesz újra fogoly, vagy végre halott…

Viharhozó Illidan egyike Azeroth leghatalmasabb és legrettegettebb teremtményeinek. A démonölő varázsló ebben a történetben egy olyan briliáns tervet eszel ki, amely új irányt szabhat a világban zajló eseményeknek…