reerose értékelése


reerose>!
Katherine Arden: A medve és a csalogány

Felemás érzéseim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban: egyrészt nagyon érdekes volt ez az orosz világ, másrészt viszont nagyon nehezen haladtam a történettel. Nem is a történettel volt baj, az elég izgalmas volt, plusz egyedi, jól kidolgozott, tényleg le a kalappal az írónő előtt. Viszont elég komor volt az egész… És szerintem nekem ezért nem esett annyira jól… Valószínűleg azért emésztem meg nehezebben a komolyabb történeteket mostanában, mert jól akarom érezni magam olvasás közben, fel akarok dobódni. Na ezzel a történettel ezt nem igazán értem el!

Sok volt az ellenszenves karakter, és sajnos elég sokszor az ő akaratuk érvényesült. Ráadásul elég igazságtalannak éreztem azt is, hogy az egész falu Vászja ellen pusmog, miközben meg…. És én nagyon nem bírom az igazságtalanságot.
Vászja és Morozko kapcsolata érdekes volt, kíváncsi vagyok, hogyan fog alakulni a későbbi kötetekben. Ahogy a történet folytatására is kíváncsi vagyok, így előbb-utóbb tuti olvasom majd tovább. De most itt megállok egyelőre, kell valami vidámabb ezután!

Összességében az érdekes világ és a minőségi, jól kidolgozott történet megérdemelné a max pontot, de a komorsága miatt levonok egy fél csillagot belőle. Ízlések és pofonok, nálam ez nem max pontos így.


Katherine Arden: A medve és a csalogány

Katherine Arden: A medve és a csalogány

Gyilkos szél fúj a vad orosz vidéken, messze északon; nagyon rég nem volt ilyen fogcsikorgató hideg. A fák között suttogások, léptek zaja hallatszik. A medve ébredezik, egyre erősebb, és ha eltépi köteleit, talán senki sem állíthatja meg többé.

Vaszilisza zöld szemű, vadóc kislány, aki egy faház kemencéjének melegénél dadája régi időkről szóló meséire alszik el. Napközben lovagol, fára mászik, az erdőket járja; ott érzi igazán otthon magát, az állatok és növények között. De Vászja nem fiú, az a sorsa, hogy nővé érve gyermekeket szüljön és ellássa urát. A kislány már egészen fiatal kora óta tudja, hogy neki nem ezt írták meg, édesanyja nem ezért hozta a világra, mielőtt belehalt volna a szülésbe. Életével együtt különleges tudást adott a kislánynak, olyat, amely megváltoztathatja egész népe sorsát.

Katherine Arden első regénye az orosz mítoszok és népmesék varázslatos világába viszi az olvasót, ahol a csodák mindennaposak, a démonok és manók jelenléte megszokott, ahol ember és természet olyan összhangban élhet együtt, ahogy csak a legendákban lehetséges.

„Ragyogó, sötét és varázslatos tündérmese, de nem csak azoknak, akik szeretik a meséket.”
Library Journal