Árnyék82 P értékelése


Árnyék82 P>!
David Gemmell: Trója – Az Ezüst Íj Ura I-II.

Hogyan is írhatnám le azt, amit számomra jelent ez a könyv?
Számomra ez egy csodálatos ókori mese, egy tanító, egy barát és minden jó amit Gemmell csak írni tud/tudott. Mert ezt a hangulatot csak Ő tudja nekem megadni.
Nem hiába a kedvenc íróm!
Különleges egy világ ez, földi mégis másvilági és minden karakter bármennyire is ismerősnek tűnik a régi kötelező irodalom kapcsán, itt új életre kel, új lelket kap és sokkal inkább lesz „élő” és emberi mint azt valaha is gondoltad volna. Volt akit a szívembe zártam és volt akit igazán meggyűlöltem mert nagyon mélyen fel tud kavarni ez a történet, az egész sorozat.
Különleges hangulata van, olyannyira hogy teljesen el tud ragadni a valóságbó.
…hogy szinte már érzem a hajó mozgását a csupasz talpam alatt, ízlelem a hűs sós tengeri levegőt, hallom a sirályok rikoltását és együtt zengem a csatakiáltást a bajtársaimmal…majd megpihenek a hajót a partra vonva és a meleg homokon elfeküdve hallgatom Odüsszeusz legújabb meséjét.
Kész kisregényt tudnék írni róla, de nem kezdek bele…csak annyit még:
Aineiásznak/Helikáón egy picit olyan mint Skilgannon.
A mükénéi Arguriosz, Druss jegyeit hordozza.
Odüsszeusz egy egyedi különleges figura…
…és minden karakter Gemmell egy-egy jól ismert és szeretett „része”.
Ezek után ez a mese csak jó lehet és az is, minden sorában! :)

5 hozzászólás

David Gemmell: Trója – Az Ezüst Íj Ura I-II.

David Gemmell: Trója – Az Ezüst Íj Ura I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Első kötet:

Aranyemberként, de az Ezüst Íj Uraként is ismerik. A dardánok Aineiásznak hívják – a barátainak azonban csak Helikáón. Erős, gyors, bátor, vág az esze; ellenségei gyűlölik, de még trójai szövetségesei is félnek tőle. Mert a lelke mélyén lapuló ádáz szomjúság csak vérrel csillapítható.

A hagyományokra fittyet hányó, a háború művészetében jártas és szen­­vedélyes Andromakhé, Théra papnője, fogadalmat tesz: bár akarata ellenére jegyezték el Hektórral, Trója örökösével, csak azt fogja szeretni, akit a szíve választ, és úgy él, ahogy azt vágyai diktálják.

A mükénéi Arguriosz sziklaszilárd eltökéltségű, páratlan harcos, de mint minden mükénéi, ő is a hódításnak és a gyilkolásnak él. Királya, Aga­memnón őt, Helikáón esküdt ellenségét küldi az arany Trója védel­mének kikémlelésére.

Hármuk egymásba fonódó sorsából, a szenvedélyes szerelem és gyűlölet szikráiból hamarosan világot elnyelő tűz lobban fel.

Három élet, amely népek sorsát változtatja meg.

Epikus trójai könyvciklusa sodró lendületű, letehetetlen első kötetében David Gemmell az életteli jellemábrázolást vegyíti a történelmi részletek gazdagságával. Szerelem és gyűlölet, becsvágy és rivalizálás, háború és béke kavarognak e nagyszerű könyv lapjain.

Második kötet:

Helikáónt, Dardánia ifjú fejedelmét – akit drámai és csúf gyermekkora kísért –, Andromakhét, a papnőt – akinek zabolátlan lelke és megtörhetetlen függetlensége királyok hatalmát veszélyezteti –, és Argurioszt, a magányosság köpenyébe burkolózó legendás harcost – akit kizárólag a bosszú gondolata vezérel – közös sorsa Trójába veti, az arany és a hősök városába. Az istenek által kedvelt Trójába, ahol a vagyon, a kiváltság és a féktelen kapzsiság kéz a kézben jár, s ahol minden idők legnagyobb tragédiája készül – mert Priamosz király fiainak pusztító rivalizálása darabokra szaggatja a forrongó várost, és falai közt a féltékenység, a megtévesztés, az árulás gyilkos örvénye kavarog.

A mesés falakon túl pedig vérre és kincsekre szomjazó ellenség lesi irigyen Trója gazdagságát, és tör bukására – rettenetes háború közeleg. Elérkezik hát a bátorság és a hűtlenség, a vérontás és a félelem kora.

A hősök kora.

David Gemmell feszes prózája, lendületes cselekményszövése és hús-vér karakterei új életre keltik a trójai háború epikus történéseit, a bátor tettek és ádáz csaták, a becsület és az árulás, az elnyert és az elvesztett szerelmek kortalan drámáját.