FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly >!
Jim Butcher: Átokvihar

„If there's something strange, in your neighborhood, who you gonna call?”
off

Természetesen Harry Dresdent – aki még véletlenül sem Potter, hanem Copperfield és Blackstone, és igen… hivatásos varázsló. Megtalálható a telefonkönyv szakmai tudakozó részében. Tulajdonképp ő az egyetlen, megbízásra praktizáló mágus Chicagóban. Besegít a rendőrségnek (pontosabban a különleges ügyek osztályának) mint tanácsadó nyomozó.

Egyszemélyben idézi meg Sherlock Holmest, Harry Houdinit, Harry Blackstone-t, David Copperfieldet, Philip Marlowe-t, Gandalfot… na jó, őt mégsem, de több utalás van a Gyűrűk Urára (sőt, Tolkienra), hisz bevallottan hatott a szerző munkásságára. Emlékeztet még a zsémbes John McClane-re, a koponyával beszélő Hamletre, de akár Peter Grant, a Vasdruida vagy a Mosoda-akták is eszünkbe juthat olvasása közben. Már a rengeteg popkulturális és klasszikus utalás mellett, ami szerepel a könyvben. Stílusát áthatja a kilencvenesévek korszelleme és a klasszikus magánnyomozós krimik noir hangulata. A lénykavalkád és a látványos varázslatok sokszor a Dungeons & Dragonst idézik. Derűlátó szemlélet jellemzi a főhőst, üdítően fanyar (vagy súlyos kocka) humorral megfűszerezve. Olyan karakter, aki rögtön megragadja az olvasó figyelmét. Egyértelműen férfiközpontú, férfinézőpontból írt regény, de azért nem annyira, hogy eltántorítsa a női olvasókat.

2011-ben volt egy kísérlet a sorozat hazai indítására. Szép volt a kivitel, élvezhető a szöveg, de sajnos aligha pontos a fordítás (rengeteg utalás elveszett a felszínes munka következtében, átértelmeződtek és kimaradtak kifejezések, illetve belekerültek olyanok, amik nem voltak az eredeti szövegben). Nagy öröm, hogy 2018-ban a Delta Vision felkarolta a sorozatot, és új, alapos, pontos, stílusában is szöveghű fordításban megjelentette az első részt, majd röviddel utána a másodikat, aztán káprázatos ütemben folytatva a kiadást (már a nyolcadik kötetnél tart a sor).

Időrendi olvasós univerzumpolc: link

Városi legendákkal és punkosított mítoszokkal teli, bámulatosan gazdag világba von be a regény – az ábécé majd' minden betűjére jut egy lény/faj: spoiler. Mindezeket számos alfajtával, bizarr dimenziókkal, paradoxonokkal, maffiával, titkos természetfölötti társaságokkal tetézi. Ráadásul úgy, hogy nem akad az ember torkán ez a sokminden! Érzékkel merít a bőség kosarából, találékonyan használja a toposzokat, káprázatosan játszik az elemekkel. Izgalmasan megírt küzdelmekkel, meghökkentő fordulatokkal, érdekes mitológiai utalásokkal él.

Az első regényben (aminek egyébként van képregényváltozata is) egy kettős gyilkossághoz hívják, de ez sötétebb helyekre vezet, mint a fekete mágia, amitől első látásra bűzlik az ügy. spoiler Az egyre viharosabbá váló körülmények közepette Harrynek még a mágiatörvények ítélőszékével is szembe kell néznie.

AJÁNLOM:
– egy könnyed, de izgalmas urban fantasyra
– egy paralényekben gazdag természetfölötti kalandra
– egy varázslással és varázsitalokkal megfűszerezett detektívtörténetre
– egy nagyszabású, remek színvonalú sorozatra
vágyóknak.

8 hozzászólás

Jim Butcher: Átokvihar

Jim Butcher: Átokvihar

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Elveszett dolgok megtalálása. Nyomozás paranormális ügyekben. Tanácsadás. Útmutatás. Mindezt észszerű árakon. Semmi szerelmi bájital, kimeríthetetlen erszény, mutatványok és egyéb szórakoztatás.

Ilyen szolgáltatásokat kínál Harry, történetünk hivatásos mágusa, szakmájának legjobb – khm, voltaképp egyetlen – képviselője. Nem, nem az a Harry kezdett ilyen karrierbe az iskola után. Ő Dresden, Chicago profi magánnyomozója.

Amikor természetfeletti gyilkosság történik a városban, a rendőrség hősünket riadóztatja az ügy megoldására. A „mindennapi” világ ugyanis valójában tele van különös, mágikus dolgokkal, és a legtöbbjük nem bánik kesztyűs kézzel az emberekkel. Amikor egy mágus kell ahhoz, hogy elkapjon egy… nos, akármit, olyankor lép be a képbe Harry.

Csak egy gond akad. Az üzlet finoman szólva sem túl jövedelmező. Így, amikor a rendőrség tanácsadásra kéri fel egy hátborzongató kettős gyilkossághoz, amit ráadásul fekete mágiával hajtottak végre, Harry szeme előtt táncot járnak a dollárok. De ahol fekete mágia van, ott fekete varázslót is találni. Innentől kezdenek a dolgok izgalmassá válni.


Az olvasó végigkövetheti a főszereplő fordulatokkal teli útját a Dresden-akták első kötetében, amelyben helyet kapnak bűntettek, paranormális kábítószerek, szerelmi gondok, lidércek és démonok is. Rock ’n’ roll.