ser22 értékelése


ser22>!
Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Hát ezt egy kicsit sokáig olvastam, de ne tévesszen meg senkit, nem azaz oka, hogy rossz lett volna. Ellenkezőleg.
Sanderson zseniálisan írta meg. Maga a történet világának kialakítása, a részletek pontos kidolgozása, a leírások, sokszor izgalmas. Mind olyan szintű kidolgozást mutatott, hogy szinte magam előtt láttam a szpreneket, a talajba visszahúzódó növényeket, kőrügyeket, a parshendiket.
Magának a történetnek a kidolgozottsága is rendkívül részletes. Tele mítoszokkal, rég elfeledett legendákkal, amik az az idők során elferdültek, más értelmet nyertek. Igazságokkal, amik csak félig igazak, egy részük eltitkolt. Bár a történet nagy része a Széthasadt Síkságon játszódik, mégsem volt sosem unalmas. Megismerhettük a haditáborok hierarchiáját, működését. Beleshettünk a mindenki által lenézett hidászok szomorú és sokszor oly rövid életébe. Felfedezhettük, hogy mennyire nagy mértéket ölt az irigység, az árulás, ami széthúzást eredményez. Mégis mindig ott pislákol a remény. Mennyit ér egy ember élete? Itt nem valami sokat, legalábbis egyeseknek.
Ide küldik a lelkileg kissé megtört Kaladint, mint rabszolgát, hidászt. Megismerhettük a múltját, hogy miért vált olyanná amilyen. Láthattuk, hogy a reménytelenségből hogyan áll fel mindig. Sosem feledve a becsületességet és mások életének védelmét. Syl, a szpren egy különös színfoltja a sorsának. Ahogy Kaladin szellemileg erősödik, tanul, úgy fejlődik ő is valami mássá, amit a második könyv végén már értelmet nyer. Kaladin egy nagyon jó karakter, egy remek főhős. Eleinte nem igazán akarja elfogadni, hogy ki is ő, de aztán szerencsére ez megváltozik.
Dalinar egy nagyon érdekes karakter. Eszmékkel, határozott céllal. Neki talán még nehezebb is a dolga, mint Kaladinnak. Olyan dolgokat lát, amiket sem ő, sem mások nem értenének. Megbélyegzik, nem bíznak benne, lehetetlenné teszik, hogy beteljesítsen egy nagyobb dolgot. Becsületes, ám kemény, erős jellem. Adolin hasonlít rá nagyon, de őt még az ifjúság hatja. Viszont ő is szerethető, ígéretes karakter.
Shallan és Jasnah volt nálam a leggyengébb szál. Igazából nem igen kötötték le a figyelmem, kivéve amikor a múlttal kapcsolatban nyomozgattak. Az érdekes volt.
Ez egy nagyon jó sorozat nagyon jó kezdő kötete volt. Két könyvből áll és valóban hosszú. De ha valaki rászánja az időt, nem fog csalódni; mert valami nagyot, eposzit fog kapni. Egy olyan könyvet, amit jó olvasni. :)
Maximálisan csak ajánlani tudom.

18 hozzászólás

Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Brandon Sanderson: A királyok útja I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Brandon Sanderson, a New York Times bestsellerszerzőjének könyve,
A királyok útja egy lenyűgöző epikus történet kezdete.

Roshar a kő és a viharok világa. Rejtélyes, óriási erejű förgetegek söpörnek végig a sziklás terepen – gyakoriságuk nemcsak a környezetet, hanem a civilizációt is átalakította. Az állatok páncéljukban bújnak meg, a fák behúzzák ágaikat, a fűszálak pedig visszavonulnak a terméketlen földbe. Az emberek csupán ott építenek városokat, ahol a táj védelmet nyújthat.

Évszázadok elteltek a tíz felszentelt rend, a Tündöklő Lovagok bukása után, ám szilánkpengéik és szilánkvértjeik megmaradtak – a titokzatos kardok és páncélok, amelyek átlagos embereket szinte sebezhetetlen harcosokká változtatnak. Egész királyságokat adnak értük, háborúkat vívnak miattuk, és háborúkat nyernek velük.
Éppen ilyen küzdelem dúl a Széthasadt Síkságnak nevezett, romos tájon. Kaladin, aki öccse védelmében seborvosi jövőjét a lándzsára cserélte, rabszolgaként szolgál itt. Egy értelmetlen háborúban, ahol egyetlen közös ellenfél ellen tíz sereg küzd egymástól függetlenül. Kaladin azon igyekszik, hogy megmentse az embereit, és hogy megértse a vezetőket, akik feláldozhatónak látják őket.

Dalinar Kholin fényúr vezeti a tíz sereg egyikét. Akárcsak bátyját, az egykori királyt, őt is lenyűgözi az ősi kötet, A királyok útja. Felkavarják őt a régmúlttal és a Tündöklő Lovagokkal kapcsolatos látomásai – már a saját épelméjűségében sem bízik.

Hosszú mérföldekkel arrébb egy Shallan nevű, tapasztalatlan fiatal nő szeretne a kiváló tudós és megrögzött eretnek, Jasnah Kholin, Dalinar unokahúga alatt tanulni. Habár őszintén szereti a tudományos munkát, indítékai közel sem tisztességesek. Vakmerő lopásra készül, ám Jasnah-val végzett kutatása a Tündöklő Lovagok titkaira, és a háború valódi okára világíthat rá.

A királyok útja, ami több mint tíz évig tartó tervezés, írás és világépítés eredményeként jött létre, csupán a Viharfény krónika nyitókötete.

Élet a halál előtt. Erő a gyengeség előtt. Utazás a cél előtt.

Hangozzanak el újra az ősi fogadalmak, és kapják vissza az emberek egykori szilánkjaikat.

A Tündöklő Lovagoknak újra fel kell emelkedniük.