BBetti86  értékelése


BBetti86 >!
Naomi Novik: Ezüstfonás

Már egy korábbi kötetben olvastam a novellát, ami aztán regénnyé lett bővítve. Szerettem azt is, és a regény is jól sikerült. Novik ugyanúgy, ahogy a Rengetegben, egy orosz népmese hangulatát varázsolta fantasy mesévé.
Három erős nő áll a középpontban: Mirjem, a zsidó lány, aki átveszi apjától az uzsorás szakmát, amikor az anyja majdnem belehal a betegségbe. A lány nagyon jól forgatja a pénzt, és egy felelőtlen kijelentés után a sztarikok királya (kb. mintha jégtündérek lennének) próba elé állítja.
Makacs, erős lány, akinek nagyon együtt tudtam érezni a dühével, amikor a szülei jó emberek voltak és mindenki kihasználta őket. Mirjem mai hősnő, akinek helyén van az esze és a szíve is, de nem engedi eltiporni magát. Ugyan a zsidó vonal erőltetését, pláne a történet végén sokalltam, de elfért a történetben.
Vanda egy iszákos paraszt lánya, aki próbál jobb életbe menekülni a testvéreivel. Erős lány, akiben több van, mint ami látszik. Legkevésbé az ő sorsa kötött le, de szépen kiegészítette a vele történteket a másik két lány történetét.
Irina hercegnő, aki anyai ágról sztarik vért is örökölt. Az apja a cárhoz akarja hozzáadni, noha nem egy szépség. A jóképű Mirnácjusz szeme meg is akad a lányon, és elveszi. Irina érzi benne a sötétséget, és a vérének hála el tud előle menekülni. Így fedezi fel, hogy a cárt egy tűzdémon tartja megszállva. A lány szerény erejével harcba kezd a démon ellen, hogy megmentse a népét és a végére már a férjét is.
Ő pedig az a lány, akit mindenki lebecsül, sokáig még saját maga sem látja az erényeit. A történet során fedezi fel, mi minden rejlik benne és válik hősnővé.
Egyik lány sem egy mély karakter, de jók, erősek és példának illenek. Még így is több a történetük, átélhetőbbek a kalandjaik és érzéseik, mint a történet férfi szereplőié.

Nagyon szerettem a történet mesevilágát, ami kicsit olyan, mintha a történelmi Oroszországban játszódna, ahol a mágia is él. Hangulatosak a tündéres részek, és a démon ügyködései is. Fantasy és mese keveredik benne, sok kalanddal és a hősnők szemszögéből érzelmekkel megírva.
Az érzelmek azonban nem jelentenek itt szerelmi szálakat. Ennyire steril házasságkötéseket és a férjbe beleszeretős sztorit még nagyon nem is olvastam. Ez kicsit hiteltelen is volt, ahogy a semmiből hirtelen mindkét hősnő kiáll majd a férje mellett, és már vele képzeli a jövőt. Logikusan meg lett indokolva, de érzelmileg üresnek tűnnek.

Novik jól mesél, könnyű volt olvasni a történetet. A cselekmény, a hősnők is húznak előre a történetben. Annak ellenére, hogy kb. középkori a keret, mai üzenete van és modern hősnői. Szerettem a regényt.


Naomi Novik: Ezüstfonás

Naomi Novik: Ezüstfonás

Mirjem pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.

Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.

Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.

A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette.