Jaime értékelése


Jaime>!
Richard Morgan: Az acél emléke

Na ez elég kellemetlen élmény volt. Elég nagy elvárásokkal ugrottam neki, habár a Törött Angyalok és a Dühöngő Fúriák már nem hozta azt a szintet, mint a Valós Halál. Ehhez képest ért pár hideg zuhany. Kezdjük azzal, hogy a főhös nemi irányultsága tőlem elég távol áll. Erre még a fülszövegben sem volt utalás, ami miatt igazán „belefejelő” élményben volt részem. Ezt csak fokozta, hogy az egész a Fekete vitorlák sorozat színvonalán lett tálalva, ami mondjuk úgy, hogy szerintem kritikán aluli (sok pénz megvolt, de a sztori tragédia). Úgy éreztem itt a lényeg, hogy kicsit dobjuk meg az eladásokat, legyen minél polgárpukkasztóbb, közönségesebb. Főhösünk nemi élete egy dolog (bár ezt minden fejezetében az arcunkba tolják), de hisztis, öntörvényű, következetlen viselkedése miatt egy valamire való fantasy világban – kiváltképp egy ilyen erőszakosban – már rég megölték volna. Olvasás közben többször is az ugrott be, hogy ez valójában sci-fi lesz, csak még nem látjuk annyira az eljövendő eseményeket. A Kormányosok pofátlan nyúlás a Dűnéből, amiért szintén kár volt. Ha egy jó fantasyt szeretnétek olvasni, akkor szerintem kerüljétek, de ha egy férfiba oltott Anita Blake-re vágytok, ráadásul ugyanazon a pályán, akkor ez a ti regényetek.


Richard Morgan: Az acél emléke

Richard Morgan: Az acél emléke

„Kompromisszumoktól mentes, merész és kegyetlen regény.”
Joe Abercrombie

Sötét úr közeleg. E jövendölés hajtja Ringil Eskiathot – a barátainak csak Gilt –, a kiégett zsoldost és egykori háborús hőst, akinek nyelvénél csak a kardja élesebb.
Gil már rég elhidegült nemesi családjától, ám mégis elfogadja anyja megbízását, hogy előkerítse rabszolgasorba jutott unokahúgát, azonban hamarosan kiderül, hogy egyetlen fiatal lány életénél sokkal több forog kockán. A világ baljós erők céltáblájává vált: egyesek az aldrainok, egy sokak által rettegett kegyetlen, mégis gyönyörű démonok visszatéréséről suttognak. Immár csupán Gil és két régi bajtársa állhatja útját a jövendölésnek, amely ha beteljesedik, az egész világ vérbe borul – viszont, ha e világ hősei ilyenek, akkor az ellenszer könnyen lehet, hogy rosszabb, mint a kór maga.

Az acél emléke hamisítatlan sötét fantasy: a világa véres és elkeseredett, a hősei pedig szarkazmustól fűtött kétes alakok. Richard Morgan korábban sci-fi íróként alkotott és több rangos díjat is nyert (a legismertebb regénye a Valós halál), e művével a 2000-es évek végén váltott műfajt, és hangos kritikai sikert aratott.