Noro  értékelése


Noro >!
Jeannette Ng: Under the Pendulum Sun

Cook kapitány utolsó útja során felfedezte Árkádiát, ahová csak az juthat el, aki reménytelenül eltéved. A keresztény világ hamarosan kereskedőket és misszionáriusokat indított a tündérek közé. De utóbbiak nem igazán tudják, mihez is kéne kezdeniük ezen a halandó logikát meghaladó földön. A megválaszolatlan teológiai kérdések és az őslakosok idegen gondolkodása egyaránt leküzdhetetlen akadályokat állít eléjük. Catherine, egy tiszteletes lánya és egy másik húga, a bátyja nyomában érkezik Árkádiába, ahol azonban csak rejtélyek fogadják.

A regény legnagyobb erénye egyben a hátránya is: a könyv nagy részében a szerző olyan szinten átveszi a viktoriánus-gótikus regények melankolikus atmoszféráját, hogy arra igen nehéz egy mai elvárásokhoz igazodó cselekményt felépíteni. Hősnője heteken át vacillál, mielőtt kinyitná egy halott férfi naplóját, beletörődik minden titkolózásba, nehogy véletlenül tolakodónak tűnjön, és előbb kérdőjelezi meg saját gondolatait, mint azokat a dogmákat és tradíciókat, amelyek között felnőtt. Így nem csoda, hogy a könyv nagy részében csak a kérdések szaporodnak, amelyek kétségtelenül átütő hangulatfestés keretében jelennek meg előttünk. A látszólagos távolságtartás mögött azonban – ez egy újabb jól sikerült fricska a viktoriánus világ felé – álszent bűnök sejlenek föl. Mindezt számos bibliai utalás színesíti, amelyek közül bizony nehéz megmondani, melyek relevánsak (a regényen végigvonuló Jónás-motívum szerintem mindenképpen), és melyeket minősíthetünk teljes nyugalommal szócséplésnek. (A tiszteletes egyetlen megtérített híve ugyanis előszeretettel hozakodik elő non sequitur problémákkal.)

Érdekes módon a történet beindulásához a főszereplő karakterének teljes lerombolásán keresztül vezet az út. Nem tudnám egyértelműen eldönteni, hogy ez itt hiba-e vagy sem. Mert egyfelől tényleg hatalmas sokk éri hősnőnket, másfelől viszont ez egy elég durva törés a regény felépítésében. Annyi viszont biztos, hogy a cselekménynek jót tesz, mert ettől kezdve elkezdenek megjelenni a válaszok is. Azt meg kell mondjam, hogy a végső megoldásra egyáltalán nem számítottam, pedig jó szokásom szerint kiagyaltam néhány igen valószínűtlen hipotézist. Az író itt megint viktoriánus fejjel kezdett gondolkodni, és olyan megoldásra jutott, amely szereplői számára bizonyára sokkal logikusabb, mint olvasóinak.

A könyv elsősorban azt járja körül, mihez kezd egy merev gondolkodású ember olyan helyzetben, olyan környezetben, amely az ő számára nem értelmezhető. És úgy érzem, hogy erre két különböző választ ad, amelyek önmagukban egyaránt hitelesek, de a kettő közötti átmenet nincs kellően kidolgozva. A Hollókirály rajongóinak viszont alighanem tetszene, mert ez a regény is elsősorban a hangulatra épít – méghozzá jól –, csak könnyebben érthetően, és befogadhatóbb terjedelemben.


Jeannette Ng: Under the Pendulum Sun

Jeannette Ng: Under the Pendulum Sun

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Victorian missionaries travel into the heart of the newly discovered lands of the Fae, in a stunningly different fantasy that mixes Crimson Peak with Jonathan Strange & Mr Norrell.

Catherine Helstone’s brother, Laon, has disappeared in Arcadia, legendary land of the magical fae. Desperate for news of him, she makes the perilous journey, but once there, she finds herself alone and isolated in the sinister house of Gethsemane. At last there comes news: her beloved brother is riding to be reunited with her soon – but the Queen of the Fae and her insane court are hard on his heels.