BBetti86 értékelése


BBetti86>!
Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

Nagyon sok dolog tetszett ebben a regényben.
1. bejött, hogy egyszerre fantasy és sci-fi is. Azért az nem semmi, hogy van űrflotta és hódítások, miközben több nekromanta rendről olvasunk. Igaz, a nekromancia jellege miatt a történet a bolygókhoz kötődik, de van utalás az egyéb, sci-fisebb vonulatra is.
2. igazán érdekes a két hősnő, Harrow és Gideon kapcsolata. Egymást maró barátokból lettek ellenségek, hogy a múlt ismeretében meg tudjanak bocsátani és igaz szövetségeket kötnek egymással. Néha olyan érzésem is volt, hogy több is van a kettejük viszonyában, de szerencsére Muir nem ment el abba az irányban.
3. izgalmas, változatos a cselekmény. A két lány a megmérettetésre érkezve folyamatosan harcban van – mágikus feladvány, egy gyilkos utáni hajsza, az egymás elleni játszmáik, a történtek mögött egy nagyobb történet húzódik.
Amit viszont nehezen emésztek, a nyelvezet. Egyedi stílusa van, az biztos, de ennyire mocskos? Igen, az. Ha meg is értem, hogy a nekromanták nem finomkodó, gyenge gyomrú népség, akkor is sokallom, ahogy gyakran kifejezik magukat. Nem egyszer kizökkentett az olvasásból, hogy milyen mocskosan beszélnek.
De a történet jó, a vége nagyon nem szokványos, és jól felvezeti, mi lesz a trilógia fő konfliktusa azzal a sírral. De még bőven van rejtély és elmesélnivaló is.


Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

A Császárnak nekromanták kellenek.

A Kilencedik Ház halottidéző hercegnőjének pedig egy rettenthetetlen kardforgató.

Gideonnak van egy jó kardja, pár izgi szexlapja, meg a hócipője, ami megtelt már az élőholt rendek baromságaival.

A lovaglány ugyanis eddigi életét halottimádó apácák, csontvázszolgák és ősöreg szektások között töltötte, így bármire hajlandó lenne, hogy végre kiszabadulhasson a rendház szolgaságából és beállhasson a Dominicus naprendszer Császárának fényes seregébe. Úrnője és egyben gyermekkorának megkeserítője azonban csak egyetlen feltétellel hajlandó útjára engedni…

Harrowhark Nonagesimus, a Kilencedik Ház páratlan csontmágus boszorkánya rendkívüli küldetés előtt áll. A Császár valamennyi Ház örökösét halálos próbatételre szólította, amelyhez minden tudásukra, erejükre és ravaszságukra szükségük lesz. Na, meg egy-egy tehetséges lovagra. Amennyiben Harrow kiállja a próbát, a Feltámadás halhatatlan, nagyhatalmú szolgájává emelkedik, azonban, ha az ő képességei és bajnoka, Gideon pengéje kevésnek bizonyul, a Kilencedik Házra biztos pusztulás vár.

Persze, jól tudjuk, hogy a halál nem feltétlenül az út vége.

Tamsyn Muir új-zélandi írónő debütáló regénye a 2019-es év legnagyobb meglepetése lett a sci-fi- és fantasy-irodalomban, amely az összes nagyobb díj döntőjéig eljutott, majd elnyerte a Locus-díjat a legjobb első regénynek járó kategóriában, illetve az újonc szerzők számára alapított Crawford-díjat.