reerose értékelése


reerose>!
Naomi Novik: Ezüstfonás

Naomi Noviktól korábban csak a sárkányos sorozatából olvastam pár részt, de megmondom őszintén, az engem annyira nem fogott meg. Nem tetszett a nyelvezete, a piperkőcség, a sok édes-drágám-kicsikincsem duma. Emiatt kétkedve kezdtem el ezt a könyvét olvasni, hiszen az írónő nem nyűgözött eddig le, de közben meg nagyon jó értékelései vannak ennek a történetnek. És ez utóbbi nem is véletlen!

Már a történet elején lenyűgözött az írásmód, hogy érdekessé tudta tenni számomra az egyszerű parasztok mindennapi életét és problémáit is. A történet mindig újabb és újabb meglepetéseket hozott, egy percig sem vált unalmassá. Nagyon tetszett a váltott szemszög is, hogy egyre több szereplő szájából olvashattuk az eseményeket, ráadásul zseniálisan volt megoldva, hogy bár nem jelezte sosem, ki éppen a mesélő, mégis kiderült az első pár sorból. Érdekes volt a sok népmesei elem, némelyik ismerős, mások nem, így tudtak újat is mondani. A könyv befejezése is igazán szép, nem számítottam erre.

Összességében nekem nagyon új volt ennek a könyvnek a hangulata, nagyon más volt, mint amikkel az utóbbi időben találkoztam. Ráadásul nemcsak a történet volt érdekes és lebilincselő, hanem a kivitelezés is profi munka. Nem is tudok semmi rosszat mondani rá, megérdemli a max csillagot szerintem, és remélem, hogy sok ilyet fog még írni az írónő!

4 hozzászólás

Naomi Novik: Ezüstfonás

Naomi Novik: Ezüstfonás

Mirjem pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.

Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.

Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.

A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette.