ujhelyiz P értékelése


ujhelyiz P>!
Django Wexler: The Price of Valour

Az Árnyháborúk sorozat harmadik része visszahozza az első kötet részletes leírt hadmozdulatait, miközben a második könyvre jellemző intrikából, ill. városi jelenetekből is kapunk bőségesen. A darab színhelye továbbra is a francia forradalom motiválta eseménysor, ami szemlátomást követi a földi eseményeket – leszámítva, hogy egy démonidéző szekta kavarja a szálakat a háttérben.

Az érdekes kérdés, hogy mennyire fogja a földünk történeti párhuzamait erőltetni Wexler – persze a tény, hogy magas szinten tisztában vagyok a földi eseményekkel (amiket szemlátomást követünk), a szerző ezt használhatja csavarok elrejtésére vagy éppen akár egy afféle poén bevezetésére, hogy ez a világ nincs is annyira távol a mienktől. Mindenesetre arra remek megoldás, hogy fenntartsa a feszültséget olvasás közben.

Az előző részekben felvetett problémák tovább gyűrűznek: a démonhordozók majdnem legyőzhetetlenek, az új köztársaságot az összes többi ország támadja (vagy katonai, vagy gazdasági módon), a női regiment előhoz egy rakás problémát a konzervatívabb szereplőkkel való összetartás miatt, ja és persze Valnich továbbra sem mondja el a terveit, csak elvárja, hogy a többiek kövessék őket.

Igen, ez nem csak elmondva sok, és még nem is a teljes lista, emiatt a regény végig feszített tempóban halad, hogy a végére eljusson a megfelelő csúcspontra. Számomra erősen azon a határon mozgott, ahol azt mondanám, hogy vagy a könyvet kellett volna nyújtani vagy a tartalomból vágni, ugyanis itt kicsit sok volt a jóból. A két fő szál közötti ugrások természetesen szinte mindig cliffhangerrel történtek, és ráadásul majdnem független események zajlottak a két ágon (leszámítva a finálét, ahol a történetek találkoztak).

Mindenesetre egy dolog biztos: Wexler írta a legalaposabban végiggondolt flintlock fantasy regénysorozatot, amibe komolyan beleástam magam, az események passzolnak, a hadmozdulatok regény szinten hitelesek, sem a főhősök, sem az ellenfelek nem hülyék, hanem a rendelkezésükre álló információt többé-kevésbé értelmesen használják. Ez egy nagyon kellemes végeredményt hoz, amit mindenképpen pozitívan kell értékelnem.


Django Wexler: The Price of Valour

Django Wexler: The Price of Valour

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

In the wake of the King’s death, war has come to Vordan.
The Deputies-General has precarious control of the city, but it is led by a zealot who sees traitors in every shadow. Executions have become a grim public spectacle. The new queen, Raesinia Orboan, finds herself nearly powerless as the government tightens its grip and assassins threaten her life. But she did not help free the country from one sort of tyranny to see it fall into another. Placing her trust with the steadfast soldier Marcus D’Ivoire, she sets out to turn the tide of history.
As the hidden hand of the Sworn Church brings all the powers of the continent to war against Vordan, the enigmatic and brilliant general Janus bet Vhalnich offers a path to victory. Winter Ihernglass, newly promoted to command a regiment, has reunited with her lover and her friends, only to face the prospect of leading them into bloody battle.
And the enemy is not just armed with muskets and cannon. Dark priests of an ancient order, wielding forbidden magic, have infiltrated Vordan to stop Janus by whatever means necessary…