donzella P értékelése


donzella P>!
Mervyn Peake: A Gormenghast-trilógia

Mervyn Peake: A Gormenghast-trilógia Titus Groan, Gormenghast, A magányos Titus, Fiú a sötétben

Ami gótikus, arról eszünkbe jut pár klisé: vár, sötétség, folyosók, nyomasztó hangulat. Sok-sok nyomasztó hangulat… Említettem már a nyomasztó hangulatot?
Itt van Gormenghast, a maga kőbevésett szabályaival, mindenki tudja, mi a dolga, a feladatok megöröklésének rendje.
Mi történik, amikor csak egyetlen személy nem hajlandó elfogadni azt a szerepet, amit kiosztottak rá? Ugyanakkor az esze is megvan hozzá, hogy megragadja azokat a lehetőségeket, amiket más észre se vesz, miközben a lelkiismerete sem állja útját…
Bármit is tesz, felkavarja az állóvizet, hullámokat vet, amelyek másokat is elérnek, felborítva életüket, akár generációk jövőjét is megváltoztatva.
Ebbe a hullámverésbe érkezik meg Titus a Hetvenhetedik Earl… a többi már spoileres lenne.

Óhatatlanul elgondolkodik az ember, mivel jár jobban. Szegényen vagy gazdagon, de mindenképp szerényen – a nagy kaptárban szinte semmiként éli le életét, mindig ugyanazokat a feladatokat, és utakat koptatva. Elégedettlenül vagy megelégedve korlátaival.
Vagy a szabadság édes érzésével – de éppen gyökértelenül, akár magányosan járva az élet ösvényét, egyben szabályoktól mentesen.

Utána pedig, nem túl vígan tapasztalhatjuk, hogy miután őrült életünket, múltunkat magunk mögött hagyjuk, a világunkon kívül szintén egy őrült világ van, a saját bolondjaival, akik ugyanúgy ránganak köteleiken, mint magunk a sajátunkon.


Mervyn Peake: A Gormenghast-trilógia

Mervyn Peake: A Gormenghast-trilógia

A Groan család várában, Gormenghastban rend uralkodik. A tornyok, pincék, zegzugos folyosók különös lakói – urak és szolgák – egyaránt tudják, hogy a nap melyik percében mit kell tenniük. A menetrendet az ősi Rituálék alakítják, betartásukért a vén Szertartásmester felel. Az ő hatalmát irigyli meg Steerpike, a feltörekvő kukta, és mesterkedései nyomán pókhálószerű repedések jelennek meg a Vár kőbe zárt életén. Eközben megszületik a leendő Hetvenhetedik Earl, Titus, aki szintén ki akar törni a születése és a rangja meghatározta korlátok és sötét, fojtogató otthona falai közül…

Mervyn Peake monumentális regénye burjánzó képeivel, groteszk figuráival, erős atmoszférájával és labirintusszerű helyszíneivel hatalomról és szabadságról, hagyományról és újításról, tűzről és vízről, jóságról és gonoszságról mesél. „Mervyn Peake a borzongás mestere, aki bejárta a képzelet sötétebb mélységeit is” – írta róla a The Times. A Gormenghast a szó legszorosabb értelmében világteremtő mű, amely ugyanúgy rabul ejti a fantasy és a spekulatív fikció rajongóit, mint a legszigorúbb irodalomkritikusokat. Kiadásunkban a teljes Gormenghast-trilógia, valamint a Titus szökéséről szóló elbeszélés, a Fiú a sötétben először olvasható magyarul, a szöveget a szerző rajzai illusztrálják. A rajongók legnagyobb örömére a történet alapján hamarosan Neil Gaiman készít sorozatot.