Eszterterka értékelése


Eszterterka>!
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Röviden: Atyaég!
Hosszabban:
Mindig azokhoz a könyvekhez a legnehezebb értékelést írni, amelyek teljesen letaglóznak. Több értékelést és ajánlót is olvastam spoiler spoiler, amelyek arra ösztönöztek, hogy ez legyen a következő könyv, amit kézbe veszek (megelőzve többszáz várólistás könyvet). Amikor elmerültem az orogének világában, azonnal Moskát Anita Horgonyhelye jutott az eszembe, ugyanazok az érzések kerítettek hatalmukba olvasás közben.
Számomra most Jemisin (is) bebizonyította, hogy lehet kőkemény dolgokról beszélni fantasy köntösbe bújtatva úgy, hogy az nem tűnik didaktikusnak, szájbarágósnak vagy unalmasnak. Emellett egy elképesztően jól megalkotott fantasy világot kap az olvasó, érdekes és szépen kidolgozott karakterekkel, akik a maguk teljesen hétköznapi módján olyannyira alaptörvény-inkompatibilisek, hogy D.Dóra sírva darálná a könyvet, ha hallott volna róla.
Az már csak ráadás piros pont nálam, hogy az író nő, de a könyv nem young adult & romantikus fantasy. spoiler
Az idei évem magasan az egyik legjobb olvasmánya, új kedvenc született.

5 hozzászólás

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Három szörnyű dolog történik egyetlen nap leforgása alatt. A szürke kisvárosi életet élő Essun arra tér haza, hogy férje brutális módon végzett a kisfiukkal, majd elmenekült és erőszakkal magával vitte a lányukat. Eközben a hatalmas Sanza ― az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik ― összedől, mert teljes lakossága egy őrült bosszújának áldozatául esik. S végül, a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, és az általa kiokádott hamu elsötétíti az eget. Egyesek szerint évekre. Mások szerint évszázadokra.
Ebben a haldokló és halálos világban Essun mindent meg fog tenni, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben pedig kitörni készül a háború. Egy végső, nagy leszámolás a nemzetek közt, amit nem a hatalomért vagy a földért vívnak majd, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért.

N. K. Jemisin az utóbbi években hívta fel magára a figyelmet az epikus fantasy olvasók körében különleges világaival és szereplőivel. Kegyelmet nem ismerő történetmesélésével pedig a műfaj rettenhetetlen férfi szerzőit is nem egyszer megszégyenítette. Az ötödik évszak című regénye az eddigi legjobb műve: gyilkosság, árulás és feltépett sebek egy olyan lélegzetelállítóan idegen, de mégis ismerős világban, ahol fegyverként lehet használni a föld erejét, és ahol a halál mindenkit utolér.