Darth_Revan  értékelése


Darth_Revan >!
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Sarah J. Maas: Üvegtrón
Rég olvastam már olyan hosszabb fantasy sorozatnak a nyitó kötetét, mely így magával ragadott volna, mint Sarah J. Maas: Üvegtrón című regénye. Talán utoljára ilyen 10 éve volt a Trollvadásszal (Felix és Gotrek 1. könyv.) Remélem, hogy a sorozat további kötetei tartani fogják ezt a színvonalat és akkor Maas-t egy lapon tudom majd emlegetni Salvatore-val, Weis és Hickmannel, Knaak-kal, Jordannel, vagy épp William Kinggel.
Az Üvegtrónnal mindenesetre új kedvencet avattam. Ezúton is köszönöm Cintinek, hogy megadta a végső lökést ahhoz, hogy minél hamarabb elkezdjem ezt a szériát. Mikor elkezdtem olvasni eleinte még sűrített volt az első pár fejezet. Maas egy olyan helyzetbe dobta be az olvasót, melyen látszik, hogy vannak előzményei. Aztán, ahogy Résvárba érünk a cselekmény belassult és az írónő elkezdte szép lassan a világát felépíteni az olvasó előtt. Sarah egyaránt nagy hangsúlyt fektetett a karakterek és a háttérvilág kidolgozására is. Az információkat szép lassan adagolta. E mellett pedig fenntartotta a kellő feszültséget és az izgalmat is. Láttam, hogy több olvasó kicsit elégedetlen volt a résvári jelenetekkel és a próbákkal, én viszont nagyon élveztem őket. Az írónő stílusa gördülékeny és olvasmányos. Ahogy haladtam előre szép lassan elmerültem ebben a világban.
Főhősnőnk, Celaena Sardothien egy 18 éves orgyilkos lány, akit Erilea legjobbjai között tartank számon. Érdekes figurát kaptunk vele. Nem a szokásos, néma harcos, aki megy, mogorván néz és kinyírja a rosszfiúkat és a szörnyeket. Megvan benne a profizmus, de a tizenéves lányokra jellemző szertelenség és romantikus érzésvilág is. Engem kissé Damien Wayne-re, Artemis Entrerie és Drizztre is emlékeztetett. spoiler A Hamupipőke motívumot szintén észrevettem. spoiler A lány persze fontosabb karakter, mint azt hinnénk. spoiler
Chaol Westfall kapitány spoiler
Az ifjabbik Dorian Havilliard spoiler
Nehemia hercegnő a megszállt Eyllwe országából származik. spoiler
A mágia rendszer nagyon érdekes. A rémjelek és a kapuk színessé teszik ezt a világot. Már várom, hogy többet megtudjak róla a következő kötetekből. Nagyon élveztem a végső összecsapást és a függőben maradt szálakat.
Az Üvegtrónt nagyon megszerettem, ahogy lehet igyekszem a folytatásokkal is. Ötös.

1 hozzászólás

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón

Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.

Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.

A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.