MóroczMárk P értékelése


MóroczMárk P>!
Ed Greenwood: Elminster – Egy mágus születése

Elminster: az Elfeledett Birodalmak egyik leghíresebb és legnagyobb hatalommal bíró mágusa.

Röviden ennyit tudtam róla. Néhány említés volt róla elvétve más FR regényekben, és mindenképp meg akartam ismerkedni vele így kezdődött történetünk a könyvvel.

A környéket jelenleg máguslordok uralják zsarnoki módon, illetve a fegyveresekkel tartanak rendet.
Birkapásztorként kezd főhősünk, akinek a faluját egy máguslord megtámadja sárkányháton, felégeti a falut, megöl mindenkit, beleértve a szüleit is.
Ekkor gyűlöli meg egy életre a mágusokat spoiler, és elhatározza, hogy élete árán is de leszámol velük.
Terve hamar Elminster korlátaiba ütközik, ugyanis ahhoz, hogy legyőzz egy máguslordot magadnak is mágusnak kell lenned.

Így aztán egy időre félreteszi bosszúját, pontosabban nem a mágusokat kezdi levadászni, hanem csapatban a Fegyvereseket.
Megtanulja hogyan kell boldogulnia bujdosva, hogyan éljen a vadonban. Aztán elválnak akkori barátaival és a városba megy, ahol szintén megtanulja, hogy boldoguljon az új környezetbe, így mi sem célszerűbb, minthogy tolvajokhoz csatlakozik.

A történet során aztán a máguslordok fülébe jut a híre és hogy ki is ő pontosan, ugyanis nem csak egy ártalmatlan felkapaszkodó birkapásztor…

spoiler

Amikor ezt olvassuk már túlvagyunk a könyv felén, szóval tényleg egy bevezető kötet csak, de annak úgy ahogy megállja a helyét.

De….

Ugyan a könyv nem mai csirke, de akkor is muszáj vagyok felróni neki, hogy a lektorálás/fordítás valami katasztrófa. Leginkább talán a fordítás. Az első fejezetben, mintha google fordítóval lett volna fordítva az egész, majdnem olvashatatlan volt.

Viszont ami nagyon tetszett, hogy tényleg igazi szerepjáték könyv, szinte villantak fel képzeletemben olvasás során a képernyő szélén a teljesítendő küldetések :D

Összeségében tehát: olvasmányos a könyv, kicsit kezdetleges, de szerethető. Azonban nem tudok elmenni a gyenge fordítás mellett.
A 3.5 csillag részben ennek köszönhető, meg annak, hogy kicsit túl nagyok voltak az elvárásaim a könyvvel kapcsolatban. Epicebbet vártam. spoiler

Találkozunk hamarosan a második részben ;)

4 hozzászólás

Ed Greenwood: Elminster – Egy mágus születése

Ed Greenwood: Elminster – Egy mágus születése

"Az ősi időkben a varázshasználók az Egy Igaz Varázslatot kutatták, mely hatalmat adhatott nekik az egész világ felett és segítségével megérthettek minden mágiát…
Az Egy Igaz Varázslat egy Mystra nevű nő volt – és csókja maga a csoda."
Pap Halivon Tharnstar
Egy Vak Varázslónak Mondott Mesék

Történetünk a Myth Drannor előtti időkben játszódik, amikor a Középföldek még barbároknak adtak otthont és sárkányok uralták az eget. Ezekben az ősi napokban született Elminster, a hősies kalandokról álmodozó pásztorfiú. Amikor egy sárkányháton lovagló máguslord száll le az égből közvetlenül mellette, a fiú szembetalálkozik a kegyetlen valósággal. Egy valósággal, melyben a világot gonosz varázslók és romlott uralkodók tartják a kezükben. Türelemmel és akaraterővel Elminster megváltoztatja mindezt. Tetteinek eredménye egy újjászületett világ és egy mágusként újjászületett ember.