BBetti86 értékelése


BBetti86>!
Gaura Ágnes: Túlontúl

Népmesére fel! Kicsit fantasy, kicsit adaptáció, kicsit romantikus, kicsit mese. Alapvetően jól szórakoztam, bár nem szerettem bele a kötetbe.
A cselekmény szerint a tündérek világát az Ördög elátkozta és szétszakította. Ilona és Árnyék – egykor Árgyélus – fia holtan hever egy kőoltáron, a világot szétszakító szakadékon túl pedig szerelme hever Csipkerózsikaként ébresztő csókra várva. A viszonylagos békéért pedig 13 évente egy gyermeket az emberek közé kell száműzni. A pár másodszülötte is ott van. Lassan már elfogy a remény, hogy valaha megtörik az átok. Ám Budapesten egy álmodozó, tündérekben hívő lány három férfi látókörébe kerül. A szexi, szőke főnöke, a titokzatos festőművész és egy pimasz ügyvéd is körötte kering, miközben egy mágikus könyv Liliomnál köt ki. A férfiak nem azok, akiknek látszanak, ahogy a könyv sem. Az Ördög mesterkedik, és évszázadok óta először esély nyílik az átok megtörésére.
A történet sokáig két szálon halad, és más a stílusuk is. Az egyik, ami jobban lekötött, egy mese átdolgozás. Mi történet Tündérországgal és a népmesék szereplőivel? Új színeket kapnak, egy nagy volumenű történetet, ami lekötött és megfogott. A karakterek sokkal több színt kaptak, Árnyékból egészen mély karakter lett kétségekkel, reménnyel.
Az emberi világban Liliom sokáig idegesített. Ahogy minden döntését mesék alapján igyekezett meghozni, ahogy pozitív hős, de sok döntése és azok halogatása idegesített. Nem értettem, miért kattan rá Levente, Farkas és Szilárd is. A fiúk jobban lekötöttek, mert már találgattam, tündérvilágban ki kicsoda.
A szerelmi szál különben irritált. A tündérmese két tündéri párját leszámítva nem éreztem semmi szenvedélyt a szereplők között, nem voltak hitelesek. Liliom elég gyorsan tudott is váltani a fiúk között, mintha mindenkit kedvelt volna, de hogy igazán szeretett volna? Még a nagy zárlattal sem hittem el.
Onnantól szerettem meg igazán a könyvet, hogy a két szál összeér. Tündérország megmentése izgalmas, folyamatosan csavar egyet a mesék klasszikus fordulatain, miközben mese is. Még új értékek is belekerülnek, hiszen ezek a lányok nem várnak a hercegre, harcosok és kiveszik a részük a küzdelmekből.
Gaura Ágnes humora is áthatja a történetet, amit már a Bori regényekben is szerettem. Vannak mókás helyzetek, jó beszólások. Farkas és Szilárd együtt nagyon ütnek, de Levente is sokkal izgalmasabb figura lett, amint cselekvésre szánta el magát.
Talán a vége, ami megint nem tetszett annyira. Valahol nagy happy end, de valahogy nem éreztem annak. Még gondolkodom, mitől érzem keserűnek, ha mindenkinek – ok, az Ördögnek nem – pozitív a zárása.


Gaura Ágnes: Túlontúl

Gaura Ágnes: Túlontúl

Mindig az Ördög győz – tartja a mondás Tündérföldön is, ami a mesés Erdélytől a rejtélyes Csallóközig Nagy-Magyarország árnyékvilágaként rejtőzik az ismert valóság mögött. Egykor erős és örökkévaló birodalom volt, de egy bűverejű szerelem feldúlta ember és tündér szövetségét, és az Ördög véghezvitte a lehetetlent: áthatolhatatlan Árokkal kettészakította, ami egynek rendeltetett. Hatalmát egy tiltott csóknak köszönhette, és átkát csakis egy újabb csók törhetné meg – ám a szerelmesek évszázados álomba dermedtek a birodalom két végében, és azóta sem akadt senki, aki át tudott volna kelni az Árkon, hogy segítsen egymásra találniuk.
A megváltó csók egy nap mégis kiszabadul Tündérföldről, útra indul egy utazókönyv segítségével, és végül a Budapesten élő Liliomig jut – ám a tündérmeséken nevelkedett lány nem is sejti, hogy Tündérország sorsa összefonódott az övével. Az utazókönyv varázsa az ő korántsem mesés életét is felborítja, így kettős feladat vár rá: ahhoz, hogy felismerje a mágikus világ sugallatait, neki is meg kell találnia az igaz szerelmet.
A kultikus Boriverzum-sorozat alkotója, Gaura Ágnes ezúttal a magyar tündérmesék világába vezeti olvasóit – a somorjai templomon is túl, az Aranyerdőn, Ezüsterdőn és Rézerdőn át egészen a Csörsz-árok legendájának varázslatos újraértelmezéséig.