Noro  értékelése


Noro >!
K. T. Davies: Dangerous To Know

Breed egy igen peches tolvaj: sárkányok kergetik, közös csapdába esik egy démonnal, összetör egy felbecsülhetetlen értékű varázskardot, és még az anyja is fejvadászokkal üldözteti. (És ez még csak az első fejezet!) De az élete akkor válik igazán kellemetlenné, amikor összekerül Szent Bartolomeo Tudákos Rendjének szentfazék papjával, aki egy jóslat miatt végigrángatja a fél birodalmon, miközben még segíteni is próbál minden útjukba kerülő éhenkórászon.

Ebben a világban a nem-emberi lényeket (akik közé a főszereplő is tartozik) a régi idők mágusai alkották meg, hogy harcba küldjék őket a démonok ellen. Aztán, amikor a démonokat legyőzték, a „csatafattyak” fölöslegessé váltak, és a társadalom peremére szorultak. Ennek már több száz éve, de a birodalom vezetői a mai napig sem tudják, hogy mihez kezdjenek a leszármazottaikkal.

A rövid regény olyan, mint egy fekete humorral megírt szerepjáték-regény. Főhőse egy kaotikus semleges kalandozó, aki mindig ösztönösen dönt, nem törődik a következményekkel, csak a túléléssel foglalkozik, és csapattársait is kész átverni. Tulajdonképpen nagyon sokban emlékeztet a korai Skandar Graun figurájára, csak igényesebb előadásban. A szerző valahogy szerét ejti, hogy még a csatornákban menekülést is bizonyos eleganciával adja elő, de anélkül, hogy a sztori és a stílus közti ellentét groteszkké válna. (Merengjünk el a sárkány vad szépségén, mielőtt még utolér!)

Engem nem könnyű megfogni az ilyen, aránylag lineáris, humorra és cselekményre épülő kalandregényekkel, de Davies stílusa most igazán telibe talált. Az egész könyvet átható öngúny, a néhol burleszkbe illő események, plusz az emberek között élő szörnyek sosem előtérbe tolt, de mégis lényeges sorsa összességében kiemelik a regényt a mezőnyből.

(A könyv első kiadása Breed címen jelent meg, és ezen a néven jelölték Holdstock-díjra 2015-ben. Ami szerintem azért érdekes, mert a díj első éveiben inkább ismert szerzőket, és/vagy komolyabb hangvételű könyveket részesítettek előnyben a BFS-nél. Talán ez volt az első „igényes ponyva”, ami feljutott a shortlistre.)


K. T. Davies: Dangerous To Know

K. T. Davies: Dangerous To Know

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

After Breed, an thief-assassin of small renown is chased by a dragon, tricked by a demon, almost killed by a psychopathic gang boss, and hunted by a ferocious spider, life really takes a turn for the worst.
Sentenced to five years bonded servitude to a one-handed priest magician, Breed must find the hammer of the ancient hero known only as The Hammer of the North within a year and a day…
Or Else.
So, with only a drug-addicted vagrant, a rat-faced child, and a timid priest for backup, Breed sets out for the mighty city of Valen and the tomb of the Hammer.
What could possibly go Wrong?