Darth_Revan  értékelése


Darth_Revan >!
R. A. Salvatore: Időtlen

R. A. Salvatore: Időtlen
A Hőssel úgy tűnt, hogy véget ér nem csak Drizzt történte, de nem lesznek újabb Forgotten Realms könyvek sem. Szerencsére Salvatore a Harper Collins-szal megoldotta a dolgot, így mégis tovább tudta írni kedvenc hőseink történetét. A Hős egy viszonylag kerek véget ért. Persze vannak benne olyan szálak is, melyeket a későbbiekben folytatni lehet. Illetve ott volt a hatalmas fordulat a végén, mely nagy megdöbbenést keltett. Természetesen pozitív értelemben.
Az Időtlen más lett, mint a korábbi regények. Két, különböző időszakban játszódik. A múltbéli szál, még bőven Drizzt születése előtt Zaknafein-re és Jarlaxle-re fókuszál. Ezek a részek tökéletesen megidézik a Sötételf-trilógia hangulatát, annak miden aspektusával és érzelmeivel.
A jelenbéli szál tovább viszi a Hős utáni eseményeket. Mindkettő tartogat jelentős meglepetéseket és olyan pillanatokat, melyekre korábban nem volt példa, de mindig is kíváncsiak voltunk rá. A Generációk-trilógia első része nem próbája meg felülmúlni a Vándorok könyve és a Hazatérés-trilógiák epikusságát és grandiózus felépítését. Kitűnően folytatja azokat a szálakat, melyeket Bob korábban elvetett, de nem fejtett ki. A korábbi könyvekben ez a titokzatoskodás nem volt zavaró, itt pedig csak még jobban felkelti az olvasó érdeklődését. Nos, a könyvön végigvonul az érzelmek teljes skálája. Boldog, örömteli pillanatok, gyász és veszteség, kétkedés és zavarodottság, valamint a humor egyaránt megtalálhatók. Ugyanez a helyzet a drámával és az akcióval kapcsolatban. Jut idő a karakterekre és a szokásos akrobatikus és látványos csatákra is. E mellett feszültség és rejtély egyaránt megtalálható. A Hőssel lezárult egy korszak, az Időtlennel egy új időszak veszi kezdetét, mely sokfelé elágazhat a jövőben.
Nézzük a múltbéli szálat. Salvatore egy régi vágyát valósíthatta meg. Már évekkel korábban tervezett egy Zaknafein és Jarlaxle trilógiát még az Otthon előtti időkből. Korábban ezt nem engedték meg neki, haladni kellett előre az Elfeledett Birodalmak új korszakaiba. Most végre megvalósíthatja ezt. Ismét visszamegyünk Mélysötétbe és megtudjuk, hogy találkozott először Zak és Jarlaxle. spoiler
A jelenbéli szálnál már több szálon fut a cselekmény. spoiler
A zárás nagyon jó, folytatásért kiált. Már nagyon várom a Boundlesst, hogy megtudjam, mik jönnek most. Azt el is felejtettem leírni, hogy főleg Zak hajával való örökös balesetek milyen jó humorforrások voltak. Ezen többször nagyon derültem.
Ötös.

2 hozzászólás

R. A. Salvatore: Időtlen

R. A. Salvatore: Időtlen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Évszázadokkal ezelőtt Menzoberranzanban, a Pókok városában egy ifjú fegyvermester jóval nagyobb hírnévre tesz szert, mint azt a saját és vagyontalan házának rangja indokolná.

A nagyobb házak figyelemmel kísérik, és az egyik ház anyja úgy dönt, kell neki ez a férfi. Ám olyasvalaki hozza el neki a hőn áhított trófeát, aki maga is kedveli a fegyvermestert.

Így kezdődött Zaknafein és Jarlaxle barátsága, és így kezdődött Zaknafein és Malice anya viszonya, melynek gyümölcseként a világra jött Drizzt Do’Urden.

R. A. Salvatore ezúttal Mélysötét egy új arcát mutatja, méghozzá Zaknafein és Jarlaxle szemén keresztül – a sötétség mélyén lapuló árnyékok ezúttal a megszokottól merőben eltérő lehetőségeket rejtenek, és ízelítőt kaphatunk abból, milyen szövevényes kalandokat tartogatnak az Elfeledett Birodalmak…

A régi barátok új kalandjai vetekednek az évszázadokkal ezelőtti próbatételekkel, de most l Drizzt, az Észak hőse, Kane nagymester tanítványa is csatlakozik hozzájuk, így apa és fia újra egymásra talál.

Csakhogy az örökké veszélyes Lolth ezúttal is álnok terveket szövöget. Démonok kerülnek titokban a mit sem sejtő felszíni világba, és a kirobbanó zűrzavar és háború az eddigi legnagyobb kihívás elé állítja a három drow-t.