mandris  értékelése


mandris >!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Nagyon vegyes ez a kötet, talán szívonalban még inkább, mint tematikában. Azt mindenesetre nagyon jól bizonyítja, hogy Magyarország kiválóan alkalmas táptalaj a weird történetek számára. Ezt már Veres Attila is bizonyította, több alkalommal, és ebben a kötetben is több ilyen novella kapott helyet (Holnap hamarosan…, Rossz beszéd, Horváth Etele, …). Nem tudom, ennek mennyire kellene örülnöm, mindenesetre úgy tűnik, hogy a weird alkalmas nyelvezetet biztosít arra, hogy az aktuális társadalmi problémákról figyelemfelkeltő módon lehessen írni.
A kötet alkotói között megjelennek a nagy és ismert (húzó)nevek (Gaura Ágnes, Veres Attila, László Zoltán, stb.), és sok – egyelőre – kevésbé ismert alkotó is helyet kapott a kötetben, ami mindenképp pozitívum, mert remélhetőleg ez majd lendületet ad nekik írói pályájukon. Tematikában pedig a testvéri szeretettől, barátságtól, egymásra utaltságtól, az idegengyűlöleten át a családon belüli erőszakig van itt mindenféle.
A novellák között találhatók magyarosabb (pl. Bújj, bújj zöld ág) és kozmopolitább darabok is (pl. Akié az eső). Ha jól számolom, ez utóbbiból van több, de az, hogy egy darab kozmopolita, nem jelenti feltétlenül, hogy nem reflektál olyan kérdésekre, amelyek magyar szempontból (is) aktuálisak. És ez a felosztás nem feltétlenül jár együtt magasabb vagy alacsonyabb minőséggel, a két törésvonal nem esett egybe.
Vannak olyanok, amelyeknek inkább a stílusa fogott meg, de tartalmilag kevésbé voltam kibékülve velük (pl. Imago), más esetekben viszont szerencsésen találkozott a forma és a tartalom, és valami nagyon emlékezetes született. Ide tartozik a kedvencem, a Sztrigoj is, amely nagyon jó formában és stílusban tárgyal több fontos témát is: alkoholizmust, a háború és személyes tragédiák hatását, betegséget és szegénységet, családon belüli erőszakot.
Viszonylag kevés novella volt, amellyel maradéktalanul elégedett lettem volna, és főleg olyan, amely le tudott volna nyűgözni, de olyan is, amelyet végig kellett volna szenvednem. Összességében jó kis válogatást kaphattunk, és – akármennyire nem az én személyes teljesítményemről van szó – azért mégiscsak jó érzés azt látni, hogy a magyar írók is ilyen jó kis szövegeket tudnak letenni az asztalra.


Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

Génszerkesztett madarak, emlékektől betépő fiatalok, lelkekre éhes bánya, menekülő szörnyek, esőmágia, valóságból kifakuló emberek, farkasok, polipok és macskák: a tavaly indult antológiasorozat idei kötetében tizenhat különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.