Rodwin értékelése


Rodwin>!
Chris Metzen – Matt Burns – Robert Brooks: World of Warcraft: Krónikák 1.

Újra Areroth földjén járhattam, hála a Szukits kiadónak. Ebből mára nem sok jut, néha egy kis Hearthstone repít vissza ebbe a varázslatos világba. 2004 tavaszán, az akkori kollégák unszolására megvettem a World of Warcraft című játékot, és bizony kisebb megszakításokkal, cirka hat évig Azeroth volt a második otthonom. Fantasztikus volt felfedezni ezt a lélegző világot, és együtt megküzdeni a célokért. Emlékszem mikor először beléptem Stonetalon Mountains sivár földjére a gyomrom egyben volt, hogy mikor rage-el rám egy hordás játékos. Vagy, hogy milyen leírhatatlan érzés volt először Lich Kinget legyőzni.
Mint látható, én játékos szemmel is néztem a könyvet. Azt kell, hogy mondjam fantasztikus munkát végzett a Szukits. Impozáns, és hiánypótló lett a kiadvány minden rajongónak.
Bár aki nem jártas ebben a világban, annak bizony nagyon tömény lehet. Mert tulajdonképpen egy világleírást kapunk, hogy hogyan is keletkezett Azeroth, hogy formálódott az egész. Kezdve a Titánok harcától, majdnem a Dark Portal megnyílásáig. Nosztalgikus volt feleleveníteni az eseményeket, ahogy haladtam előre a könyvben. Noha már nem játszom, de azért még a lore nagyon érdekel, ami a Word of Warcraftot övezi. Metzen távozásával nyilván gyengült az egész színvonal, de helyenként még így is érdekes tud lenni.
Egy – két dologgal engem is meglepett a könyv, az egyik, hogy hogyan is keletkeztek az Éjelfek, okos és megdöbbentő volt erről olvasni.
A beszélő nevek, és a helységnevek fordítása sokszor volt kérdés, és vita tárgya. Játékosként nekem sem tetszenek a magyarítások, de a kiadó próbálja megtalálni az arany középutat. Voltak frappáns fordítások, Komor Pöröly ugye mindent visz, és Vashámor is szerintem igen jól sikerült szójáték.
Ennyi erővel Feralasra, és Dun Modr-ra, vagy épp Gnomeregan-ra is jöhetett volna valami ügyes magyarítás. De legalább ezeknél a neveknél nem kellett a szószedetet fellapozni.
Ellenben, Kőris – völgy nem nagyon esett le elsőre. Az egész oldalas illusztrációk gyönyörűek, percekig el lehet veszni a részletességükben. Ami viszont a fél csillag levonást eredményezte az a Naspkút elírás az egyik egész oldalas térképen. A beszélő nevek mellett még elmentem, de emellett sajnos nem tudok. Hogyan lehet ekkorát hibázni egy ilyen kiadásnál, az olvasó pedig vagy nyel és elfogadja vagy nem veszi meg.
Örülök, hogy a kiadó hosszútávú szerződést kötött a Blizzarddal, és rengeteg Warcraft kiadványt kapunk a jövőben.
A Krónikák további két kötetét pedig még ezeknél is jobban várom.

>!
Szukits, Szeged, 2020
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634975915 · Fordította: Oszlánszky Zsolt · Illusztrálta: Peter C. Lee, Joseph Lacroix
5 hozzászólás

Chris Metzen – Matt Burns – Robert Brooks: World of Warcraft: Krónikák 1.

Chris Metzen – Matt Burns – Robert Brooks: World of Warcraft: Krónikák 1.

LÉPJ BE A MÍTOSZOK ÉS LEGENDÁK KORÁBA, AMIKOR MÉG NEM A HORDA ÉS A SZÖVETSÉG HÁBORÚI DÚLTÁK A VILÁGOT!

A World of Warcraft: Krónikák Első Könyve az univerzum teremtésétől, az ősi birodalmak felemelkedésén át azon erők színre lépéséig követi Azeroth eseményeit, melyek a legnagyobb hatással voltak a történelem alakulására. A könyvben – mely egy háromrészes exkluzív kivitelű sorozat első kötete – a méltán híres Peter Lee egész oldalas festményei, Joseph Lacroix remek grafikái és további fél tucat térkép segít felfedezni és megérteni a korok múlását és a Warcraft világának változását.

Légy részese a nem mindennapi utazásnak, melyben a Blizzard Entertainment és a Dark Horse Comics elvezet a Warcraft-univerzum színfalai mögé!