Dávidmoly értékelése


Dávidmoly>!
Jim Butcher: Tetemes gondok

A nyomozói szakma legtöbbször ilyen. Az ember sokat keres, de nem talál. A megoldás erre a még több keresés.
*
– Az ígéreteket meg kell tartani – mormogta, de a szavaitól megremegtek a hullámok, a levegő és a kő.
*
Felteszem, a Felügyelők kapitánya sem úgy lesz az emberből, hogy kupakokat gyűjt.

Nehéz egy sorozat n+1. részéről írni, mert valószínűleg szereted a sorozatot, különben miért olvasnád el az n+1. részét is off, és ha szereted, akkor nehéz olyasmit mondani, ami nem fangörcs. De megpróbálom.
A Dresden akták egyre jobb és jobb lesz. Jó, elég egyértelmű, hogy Butcher nem egy Dosztojevszkij, sőt, még csak nem is egy Rothfuss, de nem is akar az lenni, és ez a jó értelemben vett lazaság jól áll neki. Ügyesen ötvözi a szórakoztató, gördülékeny stílust a következetes és ötletes világépítéssel, és időnként egy-két meglepő csavart is bevisz, amikor lankad az olvasó figyelme. Ebben a részben főleg nekromantákkal gyűlik meg Harry baja, de haladnak tovább a korábbi kötetekben megkezdett szálak spoiler, felbukkan néhány tündér off és még egy spoiler is. Mintha kicsi geekszívemnek előre hozták volna a karácsonyt. És még kellően vicces is.
Szóval a Dresden-akták nem az a sorozat, amit mindenképpen el kell olvasnod, vagy vétek lenne kihagyni, de az biztos, hogy nagyon jól szórakozom rajta.
Négy és háromnegyed, de olyan nincs öt dobszó az ötből.


Jim Butcher: Tetemes gondok

Jim Butcher: Tetemes gondok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry Dresden szakterülete a paranormális nyomozás. Chicagóban őrjáratozva igyekszik rendet teremteni a mágusok és szörnyek közt, akik a halandókkal együtt, ám legtöbbször láthatatlanul léteznek a világban. És habár a Szeles város lakói nem hisznek a mágiában, a chicagói rendőrség különleges ügyosztálya nem ma jött le a falvédőről.

Amikor egy gyilkos vámpír azzal fenyegetőzik, hogy tönkreteszi Murphy – a különleges ügyek vezetőjének és Harry jó barátjának – szakmai hírnevét, hacsak Harry nem teljesíti a parancsát, a mágusnak nem marad választása. A vámpír Kemmler Szavát akarja (akármi is legyen az) és a vele járó hatalmat. Harrynek versenyt kell futnia az idővel és hat könyörtelen nekromantával, ám Chicagónak így is tetemes gondjai akadnának halloween éjjelén.

Harrynek (ismét) meg kell mentenie városát a fekete mágiától… Ez a nap sem különbözik a többitől, kivéve, ha nem éli túl a dolgot.