Jagika P értékelése


Jagika P>!
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Több mint ötven év után merte Lale megosztani múltját, hiszen attól tartott, hogy kollaboránsnak tartják. Jól tette, hogy megosztotta a világgal emlékeit, mert kevesebb lenne egy igaz szerelem történetével és a pokol döbbenetes hétköznapi eseményeivel. Az alábbi sorok, mintha saját magának íródtak volna:
– Te vagy a legbátrabb ember, akit valaha ismertem – mondta Cilkának. – Soha ne legyen bűntudatod azért, ami itt történt. Ártatlan vagy, jegyezd meg.
spoiler
Igazi túlélő volt Sokolov: még a szovjet megszállás is különös alkalmazkodásra késztette. Magatartása elgondolkodtat, de a történelem szörnyűségeit ismerve nem csodálkozom…

4 hozzászólás

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló

Ifjúsági kiadás vitaindító kérdésekkel, történelmi kronológiával, fényképekkel kiegészítve

A holokausztról számos könyv született, ám ez a történet minden szempontból különleges. Senki sem számított rá, hogy az „auschwitzi tetováló”, aki annyi évtizeden át hallgatott, egyszer csak előáll vele.
Lale Sokolov volt az a fogoly, aki a lágerbe érkezőket megjelölte az alkarjukon egy számsorral. Rab volt, akár a többiek, de munkája felruházta bizonyos kiváltságokkal, amelyeket a saját és mások túlélése érdekében használt fel. Szinte mindenütt járt a táborban, saját szemével látta a rablás és megsemmisítés teljes futószalagját.
De a története mégsem a borzalmak leltárja. Itt, ebben a földi pokolban lett szerelmes, itt talált rá arra a nőre, akit mindig keresett: Gitára. Lale megfogadta, hogy túl fogja élni, akármi vár is rá, és mindent megtesz azért, hogy Gita is túlélje.

„Büszke vagyok rá, hogy Lale története most ebben a tizenévesek számára kiegészített kiadásban is megjelenik. Hiszen ti, fiatalok vagytok a jövő. A ti feladatotok tanulni a múltból, hogy ez a tragédia soha ne ismétlődhessen meg.” Heather Morris

Hirdetés