Málnika P értékelése


Málnika P>!
Rosella Postorino: A Farkas asztalánál

„Ha eltűröd a rendszert, felelős vagy érte (…). Mindenkinek a létét annak az államnak a berendezkedése határozza meg, amelyikben él, még egy remetéét is, hát nem érted?”

A Farkas asztalánál egy újabb megjelenés a második világháborúról szóló könyvek sorában, amely a háború veszteségeit ezúttal megint más szemszögből közelíti meg, egy árja nő, Hitler egyik előkóstolója szempontjából tárja elénk a történéseket. A könyv Rosa Sauer belső monológja, akinek a karaktere egy valóban létező személyről, Margot Wölkről került megformázásra. Rosa a krausendorfi laktanyában mindennap az életét kockáztatja, amikor 9 másik társával együtt Hitler ételeit kóstolja elő, hogy biztosan ne legyen bennük méreg. Führer iránti haragja személyes természetű, ő ragadta el tőle szeretteit, és miatta kell veszélyeztetnie saját életét is. Amikor hírt kap fronton harcoló férjéről tompultság uralkodik el rajta, egészen addig, míg valaki meg nem karcolja megdermedt valóját. Az írás egészen meghökkentő, hiszen a száraz stílus ellenére rengeteg érzelmet képes átadni az olvasónak, annyira, hogy már rég vonódtam be így egy regénybe, mindent kizárva, együtt létezve a főszereplővel. A zárómondatok pedig egyszerűen lenyűgözőek, kiválóan megragadva a traumák hosszútávú hatásait. Olvasmányos, magával ragadó regény, amely zseniális karakterábrázolással egy különös sorsot tár elénk.

2 hozzászólás

Rosella Postorino: A Farkas asztalánál

Rosella Postorino: A Farkas asztalánál

A II. világháború során sokan próbáltak véget vetni Hitler hatalmának. A náciknak pedig minden lehetséges módon meg kellett óvniuk a vezért, s le kellett leplezniük minden összeesküvést és merényletet.
A Farkasodúban, ahonnan Adolf Hitler csaknem három éven át irányította a Harmadik Birodalmat, tíz nő dolgozott előkóstolóként, hogy kiderüljön, ha valaki meg akarná mérgezni a Führert. Tíz nő nézett nap mint nap farkasszemet a halállal, hogy megóvja a náci vezér életét.
A huszonhat éves Rosa Sauer az egyikük. Férjéről, aki a fronton harcol, két éve nem hallott, szülei meghaltak. Rosa magányosan és kiszolgáltatottan néz szembe a háború borzalmaival, s miközben arra kényszerítik, hogy a Führer és a Harmadik Birodalom érdekében nap mint nap kockára tegye az életét, felkelti az egyik SS-tiszt figyelmét is, így egyre súlyosabb erkölcsi dilemmák elé kerül…
Szégyen, félelem és bűn. Szerelem és lojalitás. Mindezek mérlegre kerülnek Rosella Postorino igaz történet alapján írt regényében, amelyet az olvasók előszeretettel hasonlítanak Bernard Schlink A felolvasó című kötetéhez.

Hirdetés