BBetti86 értékelése


BBetti86>!
Paul Tobin – Borys Pugacz-Muaszkiewicz – Karolina Stachyra – Travis Currit: The Witcher/Vaják: Történetek Ríviai Geraltról

A történetek: 4 van a kötetben, abból az első kettő új történet, a másik kettő szervesebben kapcsolódik az anyaregényekhez. Mind tipikus Vaják történet, amiben van vadászat, valami tanulságféle és az a fantasy világ, ami a keleti és klasszikus népmesékből táplálkozik.
Az elátkozottak házában Geralt összeáll egy vadásszal, aki nem bír szabadulni átkozottá lett feleségétől. Most a vajákkal tart, hátha vele eltud menni. Az erdőn átkelve azonban túl sok szörny vadászik rájuk, egy itteni házba menekülnek, ami maga is el van átkozva. Egy szukkubusz társaságában Geralt lassan felfedezi, ki az igazi szörnyeteg a házban.
A Rókagyermekben hajósokhoz csatlakoznak, akik egy rókaszellem elől menekülnek. Elrabolták tőle a lányát, véletlenül megölték és a vajáktól várják, hogy életben tartsa őket.
A Szörnyvadászokban Geralt Yennefer nyomában jár, közben látja a háború mit tesz az emberekkel. Egy szörny levadászására bérelik fel társával, de Geralt rájön arra, hogy nem minden gyilkosságért a lény felel. A megszálló sereg kapitánya imádja fitogtatni a hatalmát. De a vaják embert nem ölhet…
A Varjak átka pedig Ciri, Yennefer és Geralt története, amiben visszaidéződik egy korábbi rész meséje is. Foltest és Adda vérfertőző nászáé és az abból született hercegnőé. Annak a történetnek egy mellékszereplője kap itt új szálat, és születik belőle egy új átok. Yennefer nagyon védené Cirit, ebből meg baj lesz.

Mindegyikre igaz, hogy a szörnyeteg nem feltétlenül az a lény, aki szörnynek született. Az emberek sokkal nagyobb bűnökre képesek, és a történet legszörnyűbb húzásait ők követik el. Geralt egyensúlyra törekszik, és ez felülemeli a karakterek nagy többségén. Valóban, roppant sok bűnös és gyarló ember van ezekben a történetekben, míg szörnyek többször mutatnak emberséget.
A történetek úgy vannak összerakva, hogy ne igényeljenek előismeretet. Az utolsó kettőt feldobja, ha vannak, de anélkül is teljesen érthetőek, a történet átveszi, ami a Sapkowski kötetekben volt – bár természetesen a regényekből a Yennefer – Geralt – Ciri kapcsolat sokkal részletesebben ismerhető, mint innen, ahol csak az alapok vannak megírva.
Az akciót jól keveri némi moralitással. Kalandos és sötét mesék ezek, de nem csak izgalmasak, van bennük mondanivaló is.

A képi világa… ezen még ingadozom kicsit. Nem mondanám szépnek, de már szinte az. Elég egyedi, benne vannak a jellegzetességek és kellően dinamikusak is. Azért azt szokni kellett benne, hogy az időt érzékelendő Geralt külleme jókorát változik az első kettő és utolsó kettő történetben. Az első kettő a regények előtti, a második kettő azokhoz köthető, és ezt a szakállal és az öregítéssel mutatták meg.

Összességében kellemes meglepetés volt. Egész jól meg van rajzolva, a történetek meg jók. Még talán jobban tetszettek azok, melyek az előtörténetbe esnek, és nincs még Ciri és Yennefer, csak egy vaják mindennapjai.


Paul Tobin – Borys Pugacz-Muaszkiewicz – Karolina Stachyra – Travis Currit: The Witcher/Vaják: Történetek Ríviai Geraltról

Paul Tobin – Borys Pugacz-Muaszkiewicz – Karolina Stachyra – Travis Currit: The Witcher/Vaják: Történetek Ríviai Geraltról

ELŐSZÖR EGY TÖBBKÖTETES REGÉNYCIKLUS, MAJD MINDEN IDŐK EGYIK LEGNÉPSZERŰBB VIDEOJÁTÉKA, MOST PEDIG MEGÉRKEZTEK A VAJÁK KÉPREGÉNYEK IS!

Akinek tetszettek a Vaják könyvek, vagy szereti a The Witcher videojátékot, az egész biztosan imádni fogja ezt a képregénygyűjteményt. Aki pedig még nem ismeri Andrzej Sapkowski mágikus világát, az is élvezettel követheti végig Ríviai Geralt, a rettenthetetlen szörnyvadász lélegzetelállító kalandjait.
A gyűjteményes díszkiadás Az elátkozottak háza, a Rókagyermek és a Varjak átka képregényeken kívül tartalmazza a magyarul most először megjelenő Szörnyvadászokat is.