Gaura_Ágnes IP értékelése


Gaura_Ágnes IP>!
Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány

Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány Nemzetközi népmesék mai gyerekeknek

Én és a kisfiam, aki már nem is olyan kicsi, mert lassan 13 éves lesz, nagy rajongói vagyunk a Ribizli-könyvnek, így nem volt kétséges, hogy ez a kötet is a polcunkon fog landolni nem sokkal a megjelenés után. Amikor a fiam meglátta, hogy megérkezett a könyv, egész konkrétan örömtáncot járt. Egy olyan fiúról van szó, aki vaskos fantasy könyveket olvas, aki a Harry Potter, Percy Jackson, Titokföldje és Gergő sorozatokon szocializálódott, és akit elbűvöl Gaiman – de akit nagyon könnyű visszacsábítani az első blikkre kisebbeknek szóló mesék világához, ha ilyen gyűjteményes kötetek jönnek szembe. Ezt csak azért írom, hogy megerősítsem: ezek a mesék szólnak a kicsikhez, de meg tudják fogni a kamaszokat is. Tanítanak másságra, érzékenységre és arra, hogy túllépjünk a sztereotípiákon. Kiválóan alkalmasak arra, hogy az ember elbeszélgessen ezekről a jelenségekről a gyerekével, felfedezzen más kultúrákat, és elgondolkodjon a sajátjáról. Nagyon várjuk már a következőt is!

2 hozzászólás

Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány

Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány

„Mi a királyfi mestersége?” – kérdi a hősnő a lánykérőbe érkezett küldönctől mindjárt az első mesében. A többi történetben is bőven akad efféle jogos kérdés és izgalmas válasz lányokról, fiúkról – rólunk.
2020-ban dr. Zalka Csenge Virág kapta az ÉV GYEREKKÖNYVE DÍJAT a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. A kalóz királylány a díjnyertes könyv párja. Az első kötet a magyar, a második pedig a nemzetközi népmesekincsből kínál történeteket merész lányokról, gondoskodó fiúkról és más változatos szereplőkről, akiknek viselkedése a közhelyes nemi szerepek újragondolására biztat.
A szerző gyakorlott mesemondó, aki a mai közönség érdeklődésének megfelelően válogat a hagyományból. Közérthető nyelven adja tovább a történetek eredeti cselekményét, gazdag szimbólumvilágát és a hol humoros, hol lenyűgözően fordulatos kalandok mélyén rejlő, ma is fontos kérdéseket.

Hirdetés