mate55  értékelése


mate55 >!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

A szerző három korábbi könyvéhez hasonlóan, ugyanazt a magával ragadó dramaturgiai modellt követi: a múltban elkövetett bűncselekmények, amelyek különféle okokból a jelen eseményei miatt ismét felszínre kerülnek. Bár hosszú idő telt el a múlt eseményei óta, a kis közösségben sokakban még mindig jelen van a bánat. Úgy tűnik, mindenkinek vannak titkai a bekövetkezett eseményekkel kapcsolatban. Ez gyanúkra és a kételyekre utal, még akkor is, ha „ráteszed a fedelet”, és kerülöd a nyílt beszélgetést róluk. Fokozatosan sűrűsödik a hangulat, mélyül a sötétség, ráadásul mindenkinek oka van félteni a saját életét. A végeredmény lassan, izgalmasan bontakozik ki, több gyanúsítottan keresztül jutunk el az igazi „tettesig”, akire valószínűleg csak kevesen gyanakodtunk volna. Olyan krimi, amelyet valahol egy kirakós nyomozó és egy kapcsolati regény közé helyeznék. A feszültség szintje nem túl magas, a történet inkább magával ragadó, mint idegtépő. A stílusbravúr helyett a hétköznapi életre tudunk figyelni, a jelentéktelennek tűnő kisembereknek a maga földi mennyországával és pokoljárásaival. Mindenkinek ajánlom, mind a detektívmese szerelmeseinek, mind azoknak, akik nem olvasnak nyomozós történeteket. Mert sokkal több, mint egy krimi.


Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

1986 tavaszán egy tizenhat éves lány rituális gyilkosság áldozata lesz egy kastély mellett húzódó svéd erdőben. A bűntettnek négy tizenéves fiatal a tanúja; a vallomásuk alapján a lány féltestvérét ítélik el, és zárják börtönbe. Nemsokára az áldozat családjának többi tagja is nyom nélkül eltűnik a környékről, és soha többé nem hallanak felőlük a faluban.
Amikor 2019 tavaszán az új háziorvos, Thea Lind beköltözik a kastélyba, és egy különös fotóra bukkan egy ősrégi tölgyfában, a több mint három évtizedes eset felkelti az érdeklődését. A kutakodása során megdöbbentő hasonlóságot fedez fel a halott lány gyermekkora és a saját, traumákkal teli múltja között, és ettől az ügy hirtelen személyessé válik. A sok megválaszolatlan kérdés miatt Thea egyre biztosabb benne, hogy a gyilkosságról sohasem derült ki az igazság, és egyesek bármit megtennének, hogy ez így is maradjon. Lehet, hogy 1986 kegyetlen tavasza egynél több áldozatot követelt? És talán ő lesz a következő…?

Hirdetés