Zsuzsi_Marta P értékelése


Zsuzsi_Marta P>!
Gárdonyi Géza: Tengeren járók csillaga

Ez a kötet Gárdonyi kevésbé ismert, bibliai ihletésű elbeszéléseit tartalmazza, összesen tizenötöt, melyek a békebeli időket idézik fel. Csodálatos nyelvezete, elegáns stílusa, kitűnő karakter ábrázolás és leírások hozzák még közelebb a sokszor szívszorító, megindító, vagy éppen szívet melengető történeteket – mindez Gárdonyi írói nagyságát dicséri.

Néhányat kiemelve: Harangozóék karácsonya az éppen Szentestén talált árva gyerek feletti örömet, a Falábú ember Ábris és Lőrinc minden megpróbáltatást kiálló, örök barátságát, az Egy szál drót (Egy falusi tanító októberi feljegyzéseiből) az anyagiasság és a szeretet közti „versengés” történetét szólaltatja meg.

A szép emberi érzések, a nagylelkűség, a megbocsátás, a kitartás, a szeretet üzenetét küldi valamennyi elbeszélés.


Gárdonyi Géza: Tengeren járók csillaga

Gárdonyi Géza: Tengeren járók csillaga

Gárdonyi Géza dédszüleink legkedveltebb írói közé tartozott. Könyveit épp olyan érdeklődéssel olvasta a falusi nép hosszú téli estéken, mint kalandra, romantikára vágyó kisasszonyok a nagyvárosokban. Művei népszerűségét mi sem jelzi jobban, minthogy egy brit katonatiszt pusztán Az én falum című novellafüzér hatására megtanult magyarul – csak hogy eredeti nyelven is el tudja olvasni.

A Tengeren járók csillaga olyan elbeszéléseket gyűjt csokorba, melyeket az utókor szinte elfeledett. A Rómába gyalogló parasztasszony, aki látni szeretné a pápát; a tolvaj, aki az ellopott Bibliát olvasva új életbe kezd; az egymaga élő molnáraki befogad a téli hidegben egy vándort, s az épp karácsony éjjelén oltja ki vendéglátója életét… Elmét és szívet rabul ejtő történetek, melyek felvállalják a tiszta emberi érzéseket, de Gárdonyi írói nagysága nem engedi, hogy bármelyik is a közhely vagy a giccs kátyújába süllyedjen.

S miközben megelevenedik az olvasó előtt a békebeli idők Magyarországa, talán lesznek, akikben e történetek felélesztik a szívjóság, a megbocsátás és a szeretet kihunyófélben lévő tüzét.