bartok_brigitta P értékelése


bartok_brigitta P>!
H. P. Lovecraft: Onnan túlról

Hosszú ideje porosodott már szegény könyvecske a polcomon, pedig ajándékba kaptam egy barátomtól. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesen ismeretlen volt számomra Lovecraft munkássága, de mostanáig nem olvastam tőle semmit. Részben félelemből, részben a lehetőségek hiánya miatt. Másfél évig hagytam végül pamlagon ezt az apróságot, és bevallom, nem bántam meg, hogy így tettem. A napokban uralkodó borús idő, az eső, ez az őszi cudar időjárás segített abban, hogy még inkább elkapjon a tökéletes hangulat. Nagyon-nagyon élveztem a novellákat!
Az író stílusa nagyon tetszik. A sötét tónus, a szavak játéka, minden adott volt a kellemes borzongáshoz. Voltak ugyan vissza-visszatérő elemek, ami néhol az önismétlés árnyékát vetette a történetekre, mégsem tudtam emiatt pontot levonni az értékükből. A maga módján mindegyik novella tetszett, de természetesen voltak számomra kiemelkedőek. A kriptában volt a kedvencem.
Ismerkedésnek nagyon jó volt ez a kötetecske. Segített eldönteni, hogy akarok-e a továbbiakban a szerzőtől olvasni. Egyértelműen akarok.


H. P. Lovecraft: Onnan túlról

H. P. Lovecraft: Onnan túlról

Howard Phillips Lovecraft (1890‒1937) a nagy elődök (elsősorban Edgar Allan Poe és Ambrose Bierce) nyomdokain haladva összetéveszthetetlen stílust, hovatovább mítoszt teremtett – a „kozmikus rettenet” irodalmát, melyben az emberi élet iránt totálisan közömbös természetfeletti erők felbukkanása egész modern civilizációnk-történelmünk létjogosultságát kérdőjelezi meg.

Lovecraft életműve az egyedülálló rémtörténetek kimeríthetetlen bőségszaruja: számottevő hatással volt napjaink legnépszerűbb fantasy-horror szerzőire (Clive Barkertől Neil Gaimanen át egészen Stephen Kingig), világszerte kultikus rajongással övezett műveit évről évre filmek, képregények, valamint video- és társasjátékok légiója dolgozza fel.

Válogatásunk Lovecraft tizenegy rövidebb-hosszabb elbeszélését idézi meg; az angolszász horrorirodalom mára megkerülhetetlen klasszikusainak számító történeteket, valamint a szerző néhány kevésbé ismert, ám nem kevésbé vérfagyasztó és elgondolkodtató írását.

Hirdetés