FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly >!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

A mozifilmes Warcraft – Kezdetek előzménye, Durotan ork törzsfőnök előtörténete ez, még az orkok világán zajlott eseményeket meséli el. Christie Golden példás érzékletességgel mutatja be a mélyen hagyománytisztelő, büszke és a természet szellemeivel együttműködő Dérfarkasok törzsét. Kiváló harcosok, akik általában nem hibáznak, tisztán harcolnak, szokásaikat tisztelettel gyakorolják, vadászataik során annyi zsákmányt ejtenek el, amennyire épp szükségük van. Váratlan és különös jövevény zavarja meg életüket: egy zöld bőrű ork, Gul'dan, „akin árnyék ül, és akinek nyomában a halál jár”, ám szavai a világvége mellett a törzsek egyesítéséről és az ígéret földjéről is szólnak. Ám az édesgető szavak mögött álnok, teljhatalomra szomjazó szándék rejlik. Hiába nyilvánvaló ez a törzsfő számára, mégis képes megfertőzni a dicső északi orkokat, sorsukat a pusztulás útjára terelni.

Hősi és szomorú történet ez egy világ fokozatos pusztulásáról, lakóinak túlélésért vívott mindennapos küzdelmeiről, akik képesek az egyre sötétedő időkben is meglátni az Élet fényét. Leginkább indiános regényekhez tudnám hasonlítani: egy ősi hagyományokat ápoló, szellemeket tisztelő természeti nép meséje, akik végül el kényszerülnek hagyni otthonukat, földjüket, majd világukat is.

Noha számos klisét felvonultat, nagyon élvezetes olvasmány. Christie Golden átéléssel és tisztelettel ír, szépen kidolgozott szereplőit könnyen megkedvelhetőnek ábrázolja (egyenesen vágyottá teszi az orklétet), a világ és az orkok eszméinek bemutatására is gondos figyelmet fordít. Egyáltalán nem agyatlan öldöklés és folyamatos háborúzás színtereként mutatja be Draenor világát, és a Warcraftban egyáltalán nem járatos olvasóknak is teljesen érthetően, átérezhetően mesél.

A nyelvezet néhány magyartalanul fogalmazott mondatot leszámítva nagyon tetszett, számos ritkán használatos szóval találkoztam, amik a természettel, túléléssel, vadászattal kapcsolatosak (pl. csapa, cserkel), a nevek magyar változatai is nagyon tetszettek, beszédesek, érzékletesen kifejezik szerepüket.


Christie Golden: Warcraft – Durotan

Christie Golden: Warcraft – Durotan

Draenor világának vad és szabad orkjai mind hosszabb telekkel és mind soványabb zsákmánnyal kénytelenek szembenézni. Különös látogató érkezik ezen a zord órán a Dérfarkasok klánjához: Gul’Dan, a titokzatos vándor, aki új, vadban gazdag világot kínál az orkoknak. A törzs vezére, Durotan, élete legnehezebb döntésére kényszerül: hátrahagyhatják-e a hagyományt, a büszkeséget és az őseik földjét? Elvárhatja-e népétől, hogy vakon kövessék az ismeretlenbe?

Ez a túlélésről, mágiáról és véres harcokról szóló történet vezet el a WarCraft: A kezdetek című filmhez.

Hirdetés