Noro  értékelése


Noro >!
Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Praise for Michael J. Sullivan:
„Nahát, Mike, ez már egész tűrhető!”

Ez Sullivan harmadik sorozata, amelybe beleolvastam, de most először nem fordult ki a kezemből a könyv unalmamban. Mondjuk még van hová fejlődnie, de a Mítoszok koráról már elhiszem, hogy egyszer még lehet belőle valami. Jól kapja el a legenda mögötti valóságot, a szerző pedig végre hasznos célra fordítja humorérzékét, amikor ironikusan mutatja meg a hősök valódi arcát. Na persze ezt még jobban kidomboríthatta volna, ha néha betold egy-két idézetet abból az eposzból, amit ezer évvel később majd a helyi Homérosz versbe szed. Valahogy így:

Ám Rajthé őket meglátta a harcisorok közt,
s rajtukütött rivalogva, nyomában a Rhún hadirendek.

Egye fene, a hexameterhez nem ragaszkodom, lévén az angol nyelven nem működik valami jól, de sokat dobott volna a történeten, ha néha közvetlenül össze lehetett volna hasonlítani a valóságot a legendával. Így marad a találgatás, hogy egyik-másik „hősies” jelenet vajon miképp marad fenn az utókor számára, illetve hogy a primitív éra számtalan babonája közül melyeknek van valóságalapja (már ha bármelyiknek is).

Ami viszont még mindig nem működik, az a freyek ábrázolása. Főleg, ha a rhúnok egészen érdekesen, életszagúan bemutatott világához mérjük őket. Mert hogy néz ki egy sullivani elf? Pont olyan, mint egy ember, csak harmincszor annyi ideig él. A kétezer éves főhős ötszáz év óta először találkozik az anyjával, és mi derül ki első szavaikból? Az, hogy még mindig haragszanak egymásra. Na nem, ez még viccnek is gyenge. Ezek a sekélyes figurák nekem egyszerűen nem adják át hihetően, hogy tényleg olyan idősek, mint amennyinek mondják magukat. Így pedig akárhányszor feltűnnek a színen, sajnos lerombolják a történet hangulatát és hitelességét.


Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Michael J. Sullivan: Mítoszok kora

Az emberek, azaz a rhunák népe időtlen idők óta az általuk fhreynek nevezett isteneket imádják. Ezek a nagyhatalmú lények legyőzhetetlenek, mesterfokon űzik a mágiát, és a jelek szerint halhatatlanok.
Egy napon azonban megváltozik minden, ugyanis az egyikük egy ember, Raithe pengéjének esik áldozatul. Küszöbön áll a rhunák és a fhreyek közti háború, ami a teljes emberi faj kipusztulásával járna.
Eközben az emberek egyik utolsó települését, Rhen-dahlt katasztrófa sújtja: egy emberevő medve tizedeli lakosait, és maga a főnökük is áldozatul esik neki. Ekkor érkezik meg az erdőből farkasával Suri, az ifjú látó, akit közelgő végromlás látomásai gyötörnek. Sikerül meggyőznie a főnök özvegyét Perszephonét, hogy őrült küldetésre induljanak. Csatlakozik hozzájuk a fhreyek bosszúja és saját istenölői szerepe elől menekülő Raithe is.
Ráadásul a dahlban renegát fhreyek egy csoportja jelenik meg, akiket egy félelmetes erejű mágus üldöz.
A mítoszok korának leáldozott. Felvirradt a lázadás hajnala.

Michael J. Sullivan üstökösként felívelő karrierjét a Riyria-sorozat kirobbanó sikerének köszönheti. A Mítoszok kora egy új, hatkötetes regényciklus első darabja, amelyben a fantasy új generációjának egyik legkiválóbb mesélője tovább építi rendkívül népszerű univerzumát.

Hirdetés