FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly >!
Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Napjaink okostelefonos-brexites valóságában, kis magyar fővárosi közegbe helyezett Harry Potter zsarumagazin, egy urbánus-folk krimi, ahol varázslényekkel foglalkozik a királyi nyomozóiroda Lukjanyenko sorozatába is beillő becenévvel (MeseŐrség). De eszembe jutottak a BOVATKI regények is. Szélesi Sándor magyar népmesei alapokra, különféle hiedelmekre, városi legendákra és popkulturális motívumokra építve dolgozta ki a világát, melyben a mágia épp oly hétköznapi, mint a körúti dugó. Ugyan a koboldok és a trollok egyáltalán nem a magyar népmesék alakjai, de amilyen szórakoztatóan mutatja be a sajátos társadalmat, igazán elnézhető (meg egy fővárosban miért ne lehetnének bevándorló lények). A történet meglehetősen egyszerű nyomozás, de a humor, valamint a modernséggel keveredő mesei motívumok kellően feldobják, bár a viccelődés néha túl fárasztóba hajlik. A szereplők egyszerre ötletesek és sztereotipikusak (varázstalan főhős, aki kiválóan alkalmas arra, hogy bevezesse az olvasót a különleges világba; titokzatos boszorkány szépasszony társ, akivel szerelmi szál pöndörödik; cuki titkárnő és ordítozó rendőrfőnök; békés természetű, híd alatt csövező troll; undok kobold pörtmandli helyszínelő), viszont tetszett, hogy igen változatos lényeket vonultatott fel (fanyűvő, kőmorzsoló, garabonciás, csordásfarkas stb.). Persze a csodálatosan gazdag magyar mesekincsből van is mit meríteni!

Ajánlom mindenkinek, aki szeretne részt venni egy komolytalanul könnyed, képzeletgazdag királyi kalandban. Várom a mielőbbi folytatást!


Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Szélesi Sándor: Az ellopott troll

Az ellopott troll

Tóth Bercel hadnagy legnagyobb ellensége önmaga. A kissé nyers rendőrtisztnek ami a szívén, az a száján, s ez egyáltalán nem segíti a karrierjét: ezért esik meg vele, hogy egy elbaltázott rendőri intézkedés után a belügyminiszter a Teve utcai Különleges Királyi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztályára helyezi át büntetésből, ahol rajta kívül csak varázslények és varázstudók dolgoznak. A csoportot egy harmadik szintű mágus vezeti, de van a nyomozók között garabonciás, kőmorzsoló, sámán és még egy csordásfarkas is. Bercel itt sem örvend nagy népszerűségnek, és rendre a jelentéktelenebb ügyeket kapja: történetünk kezdetén például a Margit híd tövében csövező, ámde eltűnt troll nyomára kellene rábukkannia. Az ügyről azonban hamarosan kiderül, hogy egészen magas, felsőházi körökbe vezet, és a hadnagynak egy átgondolatlan húzásával sikerül az egész országot lázba hoznia lényegében pár óra alatt – ami az okostelefonok és az internet korában nem meglepő.

S ha ez nem lenne elég, a francia Police Nationale egy tisztjét is a nyakába sózzák megfigyelőnek. A magyar származású Hanga Kriszta szépasszony, és nem kis bűbájjal bír. Tóth Bercel joggal érezheti magát kényelmetlenül, amikor az exneje és tizenötéves lánya is belekeveredik az ügybe… amelybe újfent könnyen belebukhat.

Szélesi Sándor mágikus krimije a magyar népmesei hagyományokra épít, ezzel együtt modern, humoros és végtelenül könnyed.

Hirdetés