pinter_bence I értékelése


pinter_bence I>!
Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

"Miközben Muir trilógiájának egész világa a sötét mágia köré épül, tele van csontvázakkal, szellemekkel és hullákkal, a könyv hangvétele ettől teljesen elrugaszkodik: Gideon narrációja az első oldalaktól kezdve elég viccesen tárja elénk először a halottimádó szekta siralmas világát, ahol felnőtt, aztán pedig a kialakuló izgalmas krimit.

Ezért is mondom: oké, leszbikus nekromanták az űrben. Valóban vannak közöttük leszbikusok, de ez majdhogynem mellékes, valóban nekromanták, és valóban vannak az űrben is, de ez a könyv legalább három másik okból kötelező olvasmány az elmúlt évek Hugo-díjra jelölt regényterméséből.

Ez a hármas kombináció: a sötét mágiára alapozott világ, az ezt humorral elénk táró Gideon és a körülöttük kibontakozó whodunit jellegű történet az izgalmas mellékkarakterekkel pedig olyan drámáig visz el minket a könyv utolsó oldalaira, amire nem is számítunk. Mindeközben pedig folyamatosan egyre több kérdés merül fel erről a furcsa, nekromanták által uralt világról, amire itt még csak kevés választ kapunk, de a következő kötetből egyre több mindent össze tudunk rakni.

Angolul augusztusban jelent meg a folytatás, a Harrow the Ninth, amiről nyilván nehéz spoilermentesen nyilatkozni, de a helyzet az, hogy az általam mostanában olvasott trilógiák közül talán ez az egyik legjobb második kötet, ami elém került. A második kötetek általában mostohagyerekek, amelyeknek valami érdekes dologgal össze kell kötnie egy sztori felütését és a végét, de jelentem, Tamsyn Muir merész narratív megoldásokkal remekül abszolválta a feladatot."

Bővebben az Azonnali Könyves Kálmán rovatában: link

Annyi kiegészítés hozzá, mert közben csekkoltam, hogy szerintem szuper lett a fordítás.


Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

A Császárnak nekromanták kellenek.

A Kilencedik Ház halottidéző hercegnőjének pedig egy rettenthetetlen kardforgató.

Gideonnak van egy jó kardja, pár izgi szexlapja, meg a hócipője, ami megtelt már az élőholt rendek baromságaival.

A lovaglány ugyanis eddigi életét halottimádó apácák, csontvázszolgák és ősöreg szektások között töltötte, így bármire hajlandó lenne, hogy végre kiszabadulhasson a rendház szolgaságából és beállhasson a Dominicus naprendszer Császárának fényes seregébe. Úrnője és egyben gyermekkorának megkeserítője azonban csak egyetlen feltétellel hajlandó útjára engedni…

Harrowhark Nonagesimus, a Kilencedik Ház páratlan csontmágus boszorkánya rendkívüli küldetés előtt áll. A Császár valamennyi Ház örökösét halálos próbatételre szólította, amelyhez minden tudásukra, erejükre és ravaszságukra szükségük lesz. Na, meg egy-egy tehetséges lovagra. Amennyiben Harrow kiállja a próbát, a Feltámadás halhatatlan, nagyhatalmú szolgájává emelkedik, azonban, ha az ő képességei és bajnoka, Gideon pengéje kevésnek bizonyul, a Kilencedik Házra biztos pusztulás vár.

Persze, jól tudjuk, hogy a halál nem feltétlenül az út vége.

Tamsyn Muir új-zélandi írónő debütáló regénye a 2019-es év legnagyobb meglepetése lett a sci-fi- és fantasy-irodalomban, amely az összes nagyobb díj döntőjéig eljutott, majd elnyerte a Locus-díjat a legjobb első regénynek járó kategóriában, illetve az újonc szerzők számára alapított Crawford-díjat.

Hirdetés