donzella P értékelése


donzella P>!
Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

Egy cimkét nem lehet megtagadni a könyvtől: újszerű történet. Van pár elméletem, hogy lett ez a világ az ami, de gondolom ez később ki fog derülni.
Abból, hogy a halál valamilyen formában minden lapját áthatja – meg persze nekromanta világról beszélünk, egyenesen következik, hogy a szereplői gárdát alaposan meg fogják tizedelni, nemre, korra, ártatlanságra és minden egyébre tekintet nélkül.

Amit negatívumként tudnék megemlíteni – az a folyamatos káromkodás, indokolatlanul soknak találtam.Talán ezt a lázadó tizenévesek attitüdjének szánta az írónő, de nálam csak azt érte el, hogy nehéz volt felmérni, hogy ki, milyen lelkiállapotban van – illetve a pocsék, épp melyik szintjén.
A másik pedig a karakterek egymáshoz kapcsolódó viszonyát kapkodónak éreztem, mintha a könyv közepén jött volna a megvilágosodás, hogyan szeretné zárni ezt a részt, mi kell hozzá, ezért jó, ha egy hullámhosszon vannak, vagy legalábbis tisztázzák a kapcsolataikat…

Nem éppen egy napsütéses, boldog véges és csillogó szemmel a következő akadályok felé néző story az biztos, de mindenképp egyedi.


Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

Tamsyn Muir: Gideon, a Kilencedik

A Császárnak nekromanták kellenek.

A Kilencedik Ház halottidéző hercegnőjének pedig egy rettenthetetlen kardforgató.

Gideonnak van egy jó kardja, pár izgi szexlapja, meg a hócipője, ami megtelt már az élőholt rendek baromságaival.

A lovaglány ugyanis eddigi életét halottimádó apácák, csontvázszolgák és ősöreg szektások között töltötte, így bármire hajlandó lenne, hogy végre kiszabadulhasson a rendház szolgaságából és beállhasson a Dominicus naprendszer Császárának fényes seregébe. Úrnője és egyben gyermekkorának megkeserítője azonban csak egyetlen feltétellel hajlandó útjára engedni…

Harrowhark Nonagesimus, a Kilencedik Ház páratlan csontmágus boszorkánya rendkívüli küldetés előtt áll. A Császár valamennyi Ház örökösét halálos próbatételre szólította, amelyhez minden tudásukra, erejükre és ravaszságukra szükségük lesz. Na, meg egy-egy tehetséges lovagra. Amennyiben Harrow kiállja a próbát, a Feltámadás halhatatlan, nagyhatalmú szolgájává emelkedik, azonban, ha az ő képességei és bajnoka, Gideon pengéje kevésnek bizonyul, a Kilencedik Házra biztos pusztulás vár.

Persze, jól tudjuk, hogy a halál nem feltétlenül az út vége.

Tamsyn Muir új-zélandi írónő debütáló regénye a 2019-es év legnagyobb meglepetése lett a sci-fi- és fantasy-irodalomban, amely az összes nagyobb díj döntőjéig eljutott, majd elnyerte a Locus-díjat a legjobb első regénynek járó kategóriában, illetve az újonc szerzők számára alapított Crawford-díjat.

Hirdetés