bartok_brigitta P értékelése


bartok_brigitta P>!
Mark Lawrence: Szürke Nővér

Őszinte leszek. Nagyon-nagyon megküzdöttem ezzel a könyvvel. Már az első résszel kapcsolatban is voltak fenntartásaim, de úgy voltam vele, hogy bizonyára idő kell ahhoz, hogy a történet kibontakozzon, a szálak megérjenek és megerősödjenek, aztán majd beindul és elkap az a fantasztikus Mark Lawrence-érzés. De nem kapott.
Nona kolostori élményei kifejezetten untattak. Már az előző kötetben is megszenvedtem ezeket, de tudtam, hogy ezekre szükség van, hogy jobban megismerjük a vallást, az apácák szerepét, a novíciák képzésének menetét, a karakterek egymáshoz fűződő viszonyát. Szerettem a lányok barátságát, a kis nyomozást, amit folytattak, de mégis úgy éreztem, hogy ebben a zárt térben képtelenség kibontakozni. Túlságosan is szűk volt. A regény egy pontján reméltem, hogy végre kitágul a világ, de aztán spoiler, én pedig pofára estem.
Félreértés ne essék. A regénynek igenis voltak olyan pontjai, amiket élveztem. Üveg apátnő részei vitték előre a cselekményt, s bár a karakterét nem igazán kedvelem, mégis úgy érzem, hogy ő mentette meg számomra a helyzetet. Köszönöm a csodálatos fondorlatait. A másik megmentő szál Keot volt, szóval remélem, hogy nem most találkoztunk utoljára vele.
Továbbá az érzelmek ábrázolása is nagyon tetszett. Sokkal több harag, sokkal több fájdalom és gyász szorult a lapok közé. Örültem a régi, visszaköszönő karaktereknek is, különösen Regolnak, akiről remélem, hogy egy darabig még velünk lesz. Az utolsó három-négy fejezet pedig annyira izgalmasra sikerült, hogy elvette a bizonytalanságomat azzal kapcsolatban, hogy elolvasom-e az utolsó kötetet, avagy sem. Elolvasom, csak nem most rögtön.
A regény hol szárnyalt, hol zuhant. Elég vegyes érzelmekkel vívok vele kapcsolatban.


Mark Lawrence: Szürke Nővér

Mark Lawrence: Szürke Nővér

A SAJÁT KETRECEM VAGYOK… ÉS KINYITOTTAM AZ AJTAJÁT.

A Kegyes Irgalom Kolostorában már évszázadok óta tökéletesítik a nevelt lányok adottságait; misztikus erejüket és gyilkos képességeiket. A misztikus osztályba nemrégiben felkerült Nona Grey lassanként megismerkedik a világmindenség rejtélyeivel. De sajnos előfordul, hogy még a mélyben rejlő igazságok is csak megnehezítik választásainkat. Mielőtt elhagyná a kolostort, Nonának ugyanis el kell döntenie, melyik rendhez szeretne csatlakozni: az imádság és csendes szolgálat vagy a penge és az ököl ösvényén akar-e járni.

Nona és választott jövője útjában egy sértett, felsült orgyilkos, az Inkvizíciót fegyverként használó császárnő-jelölt fondorlatai, valamint a birodalom leghatalmasabb nagyurának bosszúszomja állnak.

Miközben a hurok egyre szorul a nyaka körül, az ellenségei pedig mindent bevetnek ellene, Nonának meg kell találnia a saját útját a barátság és a bosszú, a vágyak és a hűség útvesztőiben.

Egy biztos: útját vörösre festi a kiontott vér.

Hirdetés