FélszipókásŐsmoly  értékelése


FélszipókásŐsmoly >!
Michael J. Sullivan: Birodalom születik

Ebben a kötetben ott folytatódott az immár négyfőssé bővült főszereplőgárda (Royce, Hadrian, Arista és spoiler) eposza, ahol az előző rész véget ért, csak épp 1 évvel később.

A szereplők hátterének elmélyítése és világépítés (az egyház szervezete, a Gyémánt tolvajcéh, az egyre inkább begyűrűző háború, Hadrian szülőfaluja, illetve a patkánytanyaként emlegetett Ratibor) tekintetében szerettem ezt a kötetet, ám az eddigi rendszerűen szolgáltatott kaland valahogy ízetlenebb volt a szokásosnál. Nem maradt el, de sem nagyívűnek, sem izgalmasnak nem bizonyult. Inkább drámai volt több fejezet, ami remekül illett a már említett karakterfejlődéshez. Örültem, hogy mindenkire gondos figyelmet fordított, senki nem maradt ki az alap hármasból: Royce alvilági kapcsolatai, Hadrian öröksége, Arista önmagára találása mind kiváló élményt nyújtott – különösen az utóbbi (mert a regény elején még kevésbé tetszett a politizálós irány, hiába imádtam magát Aristát az Avemparthában), a negyedik szereplő pedig még csak most indult el egy új úton (kíváncsi vagyok, meddig lesz spoiler). A szerző a felesége és a lánya hatására gazdagította, illetve finomította a női szereplőket – meg is lett a jó eredménye, valóban élőnek hatott az ábrázolásuk (tartok tőle, hogy enélkül teljes unalomba fulladt volna az összes Modinás jelenet, így se volt sok híja :D).

Kiemelendő még:
– Végre van varázslás! Noha Sullivan szándékoltan nem bonyolította a mágiarendszert, sem vált az egész látványos tűzgolyópuffogtató közhellyé (szerinte ha a mágia túl nagy hatalmat ad a szereplőknek, az könnyen tönkreteheti a fantasy történeteket). Tetszett, hogy szabad volt a varázslás módja, mégis kötött a hatalom, amit irányíthatott, illetve hogy ráébredt a határokra, amiket tanácsos nem átlépni.
– Arcadius prof intrikázása kicsit emlékeztetett a Koronatorony végén felsejlő jelenetre (a titokzatos alak neve azóta sem bukkant fel, és tartok tőle, hogy nem is fog; bár a Mítoszok korában van egy hasonló nevű alak).
– Tetszett, ahogy a csavarok tovább csavarodtak – vagy épp mégsem bizonyultak olyan nagyon összetettnek, mint azt az első utalásokból sejtettem. Jó, ha egy könyv elgondolkodtat olvasás közben, de nem agyat terhelően, inkább felszabadítóan, szórakoztatóan.
– A mellékszereplők kidolgozottsága és a helyszínek leírásai számomra továbbra is erősségei a sorozatnak.

Amit kifogásoltam ebben a részben:
– A szövegben nekem nagyon furcsa volt, hogy Hadriant szinte mindig tolvajként emlegeti, miközben ő alapvetően zsoldos/harcos, és Royce a tolvaj. spoiler
– Ezrahaddont használhatná kevésbé deus ex machina módon is (ha tévésorozatról lett volna szó, rá lehetett volna fogni a korlátos büdzsére, de egy regényszereplőnek nem fizet bért a szerző, hogy csak röpke feltűnésre fussa kötetenként :D). Viszont a következő rész első oldalain egész közeli fókuszt kap.
– az első nagyobb csata helyett egy utólag elmesélt pár oldalas összefoglalót kaptam, amit szintén olcsó írói húzásnak vélek (értem, hogy a regény kereteibe már kevésbé fért bele, de akkor inkább előtte lévő üresjáratokat kellett volna megvágnia, nem az izgalmasnak ígérkező részeket).
– eddig még egy kósza törp és pár félelf szerepelt a sorozatban, sehol egy „teljes” elf vagy goblin. Remélem, ez változik, ha már az elején emlegette őket.

Összességében jó olvasmányélmény volt a kötet, de azért több fejezet mélypontnak bizonyult számomra.

off


Michael J. Sullivan: Birodalom születik

1.515 Ftálomgyár könyvesboltok ·
1.595 Ft –5%
1.595 FtBook and Walk
Könyvtár
Michael J. Sullivan: Birodalom születik

BÁB FEJÉRE KERÜL A KORONA.
AZ IGAZI ÖRÖKÖS REJTVE MARAD.
EGY KALANDOR TITKA FELFORGATHAT MINDENT.

Háború fenyegeti Melengárt, és hőseink újabb kockázatos megbízást kapnak. Ezúttal szövetséget kell kötniük a nemzetelvűek csapataival, akik délen a birodalmi elnyomók ellen küzdenek. A Nefronita Birodalom megállíthatatlanul terjeszkedik, és Royce gyanúja egyre erősebb, hogy Ezrahaddon, a mágus eszközként használja őt és társát saját, kifürkészhetetlen céljaihoz. Ha ki akarja deríteni az igazságot, meg kell fejtenie Hadrian titkát. Ám felfedezése, könnyen véget vethet a barátságuknak és kettészakíthatja a Riyriát.

A Birodalom születik a magával ragadó Riyria-krónikák harmadik kötete. A hatkötetes sorozatot írója egyetlen, eposzi magaslatokra törő történetként alkotta meg, amit külön epizódokra bontott. A cselekményszálak egybefonódnak, de minden egyes kötet a saját történetét meséli el, és külön, kerek egészként is élvezhető. Az eredetileg magánkiadásban megjelent sorozatra felfigyelt egy nagy kiadó is, és az új kiadás révén az utóbbi évek legsikeresebb új fantasyjévé vált.