CaptainV IP értékelése


CaptainV IP>!
Susanna Clarke: Piranesi

Ez meg bezzeg rövid.

Nagyon hatásosan felépített és valahol a magjában kifejezetten szép regény a Piranesi, aminek sok eleme ismerős, vagy legalábbis van egy illata, amit érezni máshol is, de közben olyan kis szokatlan.
Susanna Clarke legkülönlegesebb (és egyben legdicséretesebb) döntése a nézőpont kiválasztása volt. Egy ilyen jellegű fantasy, vagyis inkább egy ilyen jellegű „rejtély” pont fordított arányokkal szokott megíródni, sok szerzőnek úgy esett volna kézre, hogy az események zöme pont ne a Csarnokok között játszódjon, és Piranesi se mesélőként, csak mellékszereplőként tűnjön fel. Örülök, hogy Clarke nem ezt az utat választotta, mert így az eredmény sokkal frissebbé, izgalmasabbá vált. Meg már csak azért is örülök, mert Piranesit nem cserélném le senki másra, rendkívül szerethető karakter, aki ráadásul képes minden mást is szerethetőnek látni és láttatni.
A Csarnokok hangulata mellett nekem ő marad a legemlékezetesebb, de tulajdonképpen minden az. Tömör és rövid, ugyanakkor a gyorsaság nem szabotálja a hangulatot. Első pillanattól kezdve olyan figyelemfelkeltő, hogy szerintem nem igazán lehet csak ímmel-ámmal olvasni, vagy maximálisan beleveted magad, vagy nem olvasod. Vagy felcsigáz, vagy nem olvasod.
Ez a könyv (is) nagyon jól példázza, hogy a kevesebb néha több, bár én nagyon szívesen töltöttem volna el vele még több időt.


Susanna Clarke: Piranesi

Susanna Clarke: Piranesi

A Hollókirály szerzőjének mámorító, hipnotikus új regénye, mely egy álomszerű, alternatív valóságban játszódik.

Piranesi háza nem hétköznapi épület. Termei végtelenek, folyosói végeláthatatlanok, falait pedig sok ezer különféle szobor borítja. A labirintusszerű csarnokok közt egy bebörtönzött óceán terül el, hullámok emelkednek mennydörögve a lépcsőházakban, pillanatok alatt árasztva el a termeket. De Piranesi nem fél; ismeri a dagályokat, ahogyan a labirintusban is eligazodik. Élete a ház felfedezéséről szól.

Rajta kívül még egy ember él a házban, a Másik nevű férfi, aki hetente kétszer meglátogatja Piranesit, hogy a segítségével a Nagy és Titkos Tudás nyomára bukkanjon. De kutatásai során Piranesi bizonyítékot talál egy harmadik személy létezésére is, és egy szörnyű titokra kezd fény derülni, mely a Piranesi által ismert világon túlra nyit kaput.

Susanna Clarke várva várt második regénye lenyűgöző új világba vezeti az olvasót: egy meglepő képekkel és szürreális szépséggel teli végtelen labirintusba, melyet dagályok és felhők kísértenek.

Hirdetés