hopeless_bookworm értékelése


hopeless_bookworm>!
Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Bár a Ködszerzet-trilógiához kapcsolódik, de ez a könyv mégis teljesen más, mint méltán híres és népszerű elődje. Nekem ennek ellenére is nagyon tetszett. A történet jó néhány évszázaddal később játszódik, mint Vin és Elend története, akik ekkorra már csupán egy letűnt kor távoli hősei. A világ is sokat változott, megjelennek a lőfegyverek, amitől egy kicsit western stílusú lesz az egész. Főhőseink Wax a békebíró, és hű társa Wayne. Wax a távoli Végeken töltött évtizedek után visszatér Elendel városába, hogy megboldogult nagybátyja után átvegye a családi üzlet irányítását. Hiába akasztotta azonban szögre porkabátját, a bőréből nem tud kibújni, ezért nyomozni kezd egy rejtélyes rablóbanda, a Láthatatlanok után. Ez a történet korántsem olyan epikus, mint az előzményéül szolgáló trilógia, Wax vállát sem nyomja a világ megmentésének súlya, de izgalmakban így sincs hiány. Nekem nagyon bejött ez a pörgős, lövöldöző allomantákkal tarkított nyomozás. Már-már szinte azt vártam, hogy az egyik ajtón beszambázik Roland a Setét Toronyból, hogy kivegye a részét a tűzpárbajból. Tökéletesen beleillett volna a könyvbe. Sanderson és King igazán összehozhatnának egy ilyen crossovert. :D


Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Brandon Sanderson, az ünnepelt Ködszerzet-trilógia után most ismét visszatér abba az epikus világba, amely megalapozta helyét a világ elsőszámú fantasy írói között.

A Ködszerzetben megismert események óta eltelt háromszáz évben Scadrial átalakult. Soha nem látott magasságú tornyok törnek az ég felé, vasút- és csatornahálózat szeli át a tájat. Ám ez a világ még mindig a mágia otthona.

Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Kobold és a többiek már bekerültek a történelem – vagy a vallás – nagy alakjai közé, de az allo­mancia és ferukímia ősi mesterségeinek még a tudomány megújulása ellenére is van hely ebben az újjászületett világban. A városokon túl húzódó, gyéren lakott Végeken a mágia alapvető eszköz a rendet és igazságszolgáltatást fenntartó bátor férfiak és nők kezében.

Közéjük való Waxillium Ladrian is, a ritka ikerszerzet, aki mívesként fémekre taszít, viszont ferukimistaként csökkenteni vagy növelni tudja a testsúlyát. A Végeken eltöltött húsz esztendő után Wax egy családi haláleset miatt kénytelen visszatérni a metropoliszba, Elendelbe. Fel kell vennie a nemesi ház fejének halálával megüresedett posztot, ami nagy feladatokat ró rá, és méltóságteljes viselkedést követel meg tőle. Legalábbis Wax így hiszi, amíg csak számos kaland közepette rá nem döbben, hogy a város előkelő kúriáiban és elegáns fasorai alatt még a puszta Végek banditáinál is sokkalta nagyobb veszedelem rejtőzik.

Hirdetés